Πάντως η αναστάτωση στη διεθνή αγορά έχει και ευκαιρίες γιατί υπάρχουν θετικές προοπτικές φέτος για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τονίζει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την μειωμένη φετινή παραγωγή στην Ισπανία (χώρα που κάνει το 45% των παγκόσμιων εξαγωγών) οδήγησαν τις τιμές στα ύψη και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Τον Σεπτέμβριο το UDSA αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου του 2022/2023, που εκτιμά ότι θα ανέλθουν στους 2,5 εκατομμύρια τόνους, μια παραγωγή που είναι μειωμένη τόσο σε σχέση με το περσινό έτος όσο και με τον μέσο της τελευταίας 5ετίας.

Όπως αναφέρει το USDA, η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου προβλέπεται να είναι μειωμένη το 2022/2023 στις χώρες παραγωγής, εκτός από την Τουρκία όπου η κυβέρνηση απαγόρευσε πρόσφατα τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου για να διασφαλίσει τον εγχώριο εφοδιασμό και να μετριάσει την αύξηση των τιμών.

Πάντως τονίζεται ότι αν και οι αυξήσεις στις τιμές έχουν μειώσει κάπως την κατανάλωση, οι καταναλωτικές προτιμήσεις για το ελαιόλαδο θα παραμείνουν και στα επόμενα χρόνια στις χώρες παραγωγής (Μεσόγειο) γιατί οι διατροφικές συνήθειες που έχουν οι καταναλωτές καθιστούν δύσκολη την υποκατάστασή του από άλλα φυτικά έλαια.

Οι φτωχές χώρες στη βόρεια Αφρική τείνουν να μειώσουν την κατανάλωση ελαιολάδου με στόχο να αυξήσουν τις εξαγωγές τους (που έχουν αυξημένες τιμές) για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.

Αντίθετα η κατανάλωση στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί. Τα προηγούμενα χρόνια οι Αμερικάνικες εισαγωγές αποτελούν περίπου το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου, αλλά προβλέπεται να αυξηθούν και να φτάσουν στο 35 – 37% για την περίοδο 2023/2024.

agrotypos.gr