Τετάρτη , 28 Φεβρουαρίου 2024

Το Μαρόκο προοδεύει

Το Μαρόκο σημειώνει μια «εξαιρετική» ελαιοκομική εμπορική περίοδο, με νέο ρεκόρ παραγωγής , παρουσιάζοντας αύξηση 42% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με το Agro-pole Olivier.

Η εφετινή εσοδεία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη παραγωγή των ξηρικών ελαιώνων, όπου σε ορισμένες περιοχές έφθασε κατά μέσο όρο τους 6-8 τόνους/ εκτάριο. Αυτή η εμπορική περίοδος σημαδεύτηκε από μια καθυστέρηση στην ωρίμανση του καρπού, και για αυτό το λόγο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου δεν επιτεύχθηκαν κανονικές αποδόσεις στην ποικιλία των μαροκινών ελιών Picholine.

Όσον αφορά στις τιμές, το Agro-pole Olivier διευκρίνησε ότι στα ελαιοτριβεία διαθέτουν στο εμπόριο μεταξύ 25 και 30 ντιρχάμ/ λίτρο (2.3 και 2.76 ευρώ/ λίτρο) σε σχέση με τα 40 ντιρχάμ/ λίτρο (3,68 ευρώ/ λίτρο) του προηγούμενου έτους, λόγω της “σημαντικής” παραγωγής αυτής της εμπορικής περιόδου. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σταθεροποιήθηκε μεταξύ 28 και 32 ντιρχάμ/ λίτρο (2,5 ευρώ /λίτρο και 2,9 ευρώ /λίτρο) στην χονδρική αγορά χύδην προϊόντος.

Ομοίως, η έλλειψη βροχοπτώσεων από την αρχή της συγκομιδής και η έλλειψη προσβολών από δάκο είχαν ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Σημειώνεται ότι η φετινή η παραγωγή είναι το πρώτο αποτέλεσμα του Plan Marruecos Verde, που έχει προωθήσει την ελαιοκαλλιέργεια στην κορυφή του του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Ο κλάδος εκσυγχρονίστηκε, η ποιότητα του προϊόντος και οι εξαγωγές έχουν βελτιωθεί, στοχεύοντας κυρίως στην αμερικανική αγορά.

Τα καλύτερα EVOO στο Μαρόκο

Το Agro-pole Olivier ανέφερε ότι 26 και 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν τα 11α βραβεία «Extra-Vierge Volubilis Morocco 2019», τα οποία στοχεύουν στην προώθηση των ποιοτικών μαροκινών ελαιολάδων.

Η κριτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η εμπειρογνώμονας Franca Camurati, αποτελείται από 10 εμπειρογνώμονες διεθνών κριτικών επιτροπών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Βραζιλία, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΙΟC).

Μέσα από αυτό το διαγωνισμό “επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς μαροκινού ελαιολάδου για τη βελτίωση της ποιότητας”.

απόδοση από : www.mercacei.com

Δείτε επίσης εδώ

Φάρμακο «από ελαιόλαδο» πολλά υποσχόμενο για ορισμένους τύπους καρκίνου – Έρευνα αποκαλύπτει

Τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου αναδεικνύονται και στη φαρμακολογία, με ένα νέο σκεύασμα με ελαϊκό …