Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

 

Απροστάτευτοι δηλώνουν οι μελισσοκόμοι σε όλη τη χώρα εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων. Σε Αχαΐα και Ηλεία, δύο από τους μεγαλύτερους μελισσοκομικούς νομούς της χώρας, τα δεκάδες κρούσματα θανάτων σε μελίσσια έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Αρκετοί μελισσοκόμοι έχασαν μερικώς ή σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρωτικά τα μελίσσια τους για φέτος.

«Στην πλειοψηφία τους, οι μελισσοκόμοι από τα 20 πλαίσια έχουν χάσει 3, ακόμη και 4 πλαίσια, το καθένα από τα οποία έχει πληθυσμό 2.000-2.500 μέλισσες. Η περιουσία μας είναι στο δρόμο, χάνουμε τα παραγωγικά μας μελίσσια. Ένας ψεκασμός μας καταστρέφει», ανέφερε στη Greenagenda.gr o Βασίλης Αλιχός, γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας.

22

Το σημαντικό πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας σημαντικός παράγοντας του προβλήματος είναι τα ραντίσματα από τους αγρότες κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

«Στους μεγάλους οπωρώνες του Άργους παρατηρήθηκε μερική ή ολοκληρωτική καταστροφή μελισσών», τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχαΐας Τάσος Δημητρόπουλος.

Όπως τονίζουν οι μελισσοκόμοι, «η μελισσοκομία δεν έχει λάβει την απαιτούμενη στήριξη από το κράτος, η σημαντική διαδικασία της επικονίασης της μέλισσας δεν λαμβάνεται υπόψη».

«Δεν μπορούμε να προστατευτούμε από το πρόβλημα. Επικίνδυνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των ζιζανίων στα χωράφια. Ραντίζουν ανεξέλεγκτα για να προστατέψουν τη, παραγωγή τους, ωστόσο δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση των αγροτών. Πολλές φορές είναι ολοκληρωτική η καταστροφή. Σε όλη τη Ελλάδα ραντίζουν τα πορτοκάλια, βαμβάκια και χόρτα», είπε ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στους ανοιξιάτικους ψεκασμούς. με αφορμή σχετικές διαμαρτυρίες μελισσοκόμων περί απώλειας πληθυσμού μελισσών λόγω μη ή ελλιπούς εφαρμογής των γενικών αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ή μη ορθούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων και ιδιαίτερα την περίοδο της ανθοφορίας των οπωρώνων.

33

Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζονται τα εξής:

1. Σύμφωνα την παραπάνω σχετική ΚΥΑ, οι γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας καθίστανται υποχρεωτικές από τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων και συγκεκριμένα:

1.1. Ορθολογικές βιολογικές, φυσικές και άλλες μέθοδοι χωρίς χημικά μέσα πρέπει να προτιμούνται από τις μεθόδους με χημικά μέσα, εφόσον παρέχουν ικανοποιητικό έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών.

1.2. Τα γεωργικά φάρμακα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ειδικά για το συγκεκριμένο στόχο και να έχουν τις λιγότερες παρενέργειες για την υγεία του ανθρώπου, τους οργανισμούς που δεν αποτελούν στόχο και το περιβάλλον.

1.3. Την προστασία και ενίσχυση σημαντικών επωφελών οργανισμών (όπως οι μέλισσες), με κατάλληλα μέτρα φυτοπροστασίας.

1.4. Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί και να προτιμούνται σκευάσματα που δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα έντομα και ακάρεα, που αυτή την εποχή βρίσκονται σε δραστηριότητα.

1.5. Να τηρούνται οι οδηγίες ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (συνθήκες ψεκασμού, συντήρηση ψεκαστικών μηχανημάτων, ελάχιστες αποστάσεις ψεκασμού, ανάρτηση σχετικής πινακίδας 48 ώρες προ του ψεκασμού κ.α.)

2. Να διαβάζονται και να εφαρμόζονται πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

του Νίκου Αβουκάτου

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …