Ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας κ. Γιώργος Κρητικός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός συμφώνησε για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, με την εταιρεία Χελιώτης. Το έξτρα αυτό παρθένο ελαιόλαδο που ήταν οξύτητας 0,35 έπιασε τιμή 8,65 ευρώ το κιλό.
Πάντως η φετινή παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη και η ζήτηση έχει ζεσταθεί τις τελευταίες ημέρες. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στο να πουλήσουν για φορολογικούς λόγους. Μεγάλα προβλήματα από τον δάκο δεν έχει η περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι όμως που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες έχουν ρίξει κάποιες ελιές».
Ιταλία
Στο μεταξύ η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day), που γιορτάζεται με πρωτοβουλία της UNESCO στις 26 Νοεμβρίου, επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ελαιοκαλλιέργεια.
Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έχει προκαλέσει αύξηση τιμών. Στην Ιταλία η αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Istat).
Η παραγωγή ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου φέτος υπολογίζεται σε περίπου 290 χιλιάδες τόνους, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ευτυχώς που οι περιοχές του νότου εμφανίζουν μια αύξηση της παραγωγής κατά 34% σε σχέση με πέρυσι και αντισταθμίζουν τις απώλειες της παραγωγής στο βορά.
Πάντως η ιταλική παραγωγή, επισημαίνει η Coldiretti, δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για κατανάλωση και εξαγωγές.
Τρεις στις τέσσερις φιάλες ελαιολάδου που καταναλώνονται στην Ιταλία είναι εισαγόμενες (κυρίως από Ελάδα). Οι ιταλικές εισαγωγές ελαιολάδου σημείωσαν το «ρεκόρ αιώνα» το 2022, με αξία πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαμε επίσης μεγάλη αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Istat.