Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ανεβαίνει το ελαιόλαδο λόγω τόνωσης της ζήτησης και μικρότερης παραγωγής

Σε ανοδικό κύκλο εισέρχονται οι τιμές του ελαιολάδου στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, ως αποτέλεσμα της τόνωση της ζήτησης στην οποία οδηγούν οι νέες διατροφικές συνήθειες μετά την έλευση της πανδημίας αλλά και της μείωσης που προβλέπεται στην παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, πιθανότατα πλην της Ισπανίας.

Ανάκαμψη των τιμών ελαιολάδου στην επερχόμενη εμπορική χρονιά προδιαγράφει στην τελευταία έκθεσή του και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), με τα στοιχεία του να δείχνουν ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής στο σύνολο των παραγωγικών κέντρων της Μεσογείου, πλην της Ισπανίας.

Ειδικότερα, το USDA εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2020/21 θα μειωθεί σε 3,03 εκατ. τόνους, από 3,12 εκατ. τόνους που παρήχθησαν κατά το έτος συγκομιδής 2019/20. Τα δεδομένα του USDA βασίζονται σε αναφορές από τις κύριες χώρες παραγωγής και σε πληροφορίες από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Το τμήμα εκτιμά ότι η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής θα πραγματοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωσημε εξαίρεση την Ισπανία. Από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, δύο από τους σημαντικότερους παίκτες στην περιοχή, η Τυνησία και η Τουρκία, αναμένεται να έχουν χαμηλότερες συγκομιδές από το 2019. Οι αναλυτές ελαιολάδου στην Ισπανία συμφωνούν πλήρως με τις εκτιμήσεις του USDA και προβλέπουν ότι η εκστρατεία για το ελαιόλαδο την περίοδο 2020/21 θα μοιάζει με αυτήν του 2018/19 στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ενώ το τμήμα αναμένει μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, εκτιμά μια αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τις διαρκώς χαμηλές τιμές, θα είναι οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της κατανάλωσης.

Στην έκθεση, το USDA προβλέπει επίσης ότι η αύξηση της κατανάλωσης και η μείωση της παραγωγής θα οδηγήσουν σε μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου της ΕΕπροϋπόθεση για πιθανή ελαφρά ανάκαμψη των τιμών μέσα στο 2020/21.

Η μεγάλη στροφή των Ισπανών

Εν τω μεταξύ τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάσει η μεγάλη στροφή στον τρόπο ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας που επιχειρεί η Ισπανία και η οποία θα επηρεάσει πολύ σύντομα το σύνολο των εξελίξεων στην αγορά ελαιολάδου τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και διεθνώς.

Ειδικότερα, με ένα πλάνο δέκα θέσεων ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Luis Planas, επιχειρεί μια τεράστια αναπροσαρμογή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σε ότι αφορά το ελαιόλαδο, ενδεχομένως και στην ανάγκη να προλάβει τα χειρότερα, όσο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας του ετοιμάζονται ξανά για μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις αντίστοιχες με αυτές που ακινητοποίησαν τη Μαδρίτη τον Οκτώβριο του 2019.

Άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά που θα διαμορφώσουν άλλες ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης, αυστηροποίηση του πλαισίου της ιχνηλασιμότητας, προώθηση της τυποποίησης και ενίσχυση των προγραμμάτων προώθησης, συνιστούν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες κινήσεις της ισπανικής ηγεσίας για την στήριξη του κλάδου του ελαιολάδου, ενώ μακροπρόθεσμα περιλαμβάνεται ειδική ενίσχυση των παραγωγών μέσω του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

Πέτρος Γκόγκος
πηγη Agronews

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …