Τον 19ο αιώνα, οι ευρωπαϊκές ποικιλίες της αμπέλου υπέφεραν από σοβαρές ασθένειες, κυρίως λόγω παθογόνων που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μαζί με τις αμερικάνικες ποικιλίες αμπέλου, παθογόνα που δεν υπήρχαν στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες και οι ντόπιες ποικιλίες αμπέλου δεν είχαν ανθεκτικότητα σε αυτά.
Αυτό οδήγησε σε επιδημίες που προκλήθηκαν από επιβλαβή παθογόνα στους οποίους αυτά τα αμπέλια δεν είχαν αναπτύξει ανθεκτικότητα. Το σοβαρότερο παράσιτο που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στους καλλιεργητές ήταν η φυλλοξήρα της αμπέλου,αλλά υπήρχε τεράστιο πρόβλημα και με τα νεοφερμένα είδη μυκήτων που προκαλούν περονόσπορο, ωίδιο και άλλες παρόμοιες μυκητολογικές ασθένειες.
Αφού λοιπόν, χτύπησε ο περονόσπορος ο καθηγητής βοτανικής Pierre-Marie-Alexis Millardet από το πανεπιστήμιο του Μπορντό έκανε έρευνες σχετικά με την ασθένεια αυτή στους αμπελώνες της περιοχής του Μπορντό στη Γαλλία. Ο Millardet διαπίστωσε πως οι αμπελώνες που βρίσκονταν πλησιέστερα στους επαρχιακούς δρόμους δεν είχαν πρόβλημα με τον περονόσπορο και το ωίδιο, ενώ τα αμπέλια που δεν γειτνίαζαν με το δρόμο είχαν σοβαρές ζημιές. Αφού ρώτησε τους καλλιεργητές, ανακάλυψε πως τα αμπέλια που γειτνίαζαν με τους επαρχιακούς δρόμους είχαν ψεκαστεί από τους αγρότες με ένα μείγμα γαλαζόπετρας και ασβέστη για να αποθαρρύνουν τους περαστικούς να κλέψουν τα σταφύλια και να τα φάνε πριν τα συγκομίσουν. Αυτό προέτρεψε τον Millardet να δοκιμάσει πειραματικά την αγωγή αυτή. Δημοσίευσε τα ευρήματά του το 1885, και συνέστησε το διάλυμα αυτό για την καταπολέμηση του περονόσπορου. Τα επόμενα χρόνια, η χρήση του βορδιγάλειου πολτού διαδόθηκε και εντυπωσίασε για την αποτελεσματικότητά της. Ο βορδιγάλειος πολτός αποτέλεσε το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο που οδήγησε στα πρώτα εμπορικά χαλκούχα σκευάσματα του 20ου αιώνα.
Η χρήση του ξεκίνησε στο Μπορντό της Γαλλίας περί το 1880 και ήταν το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο στην ιστορία της αμπελουργίας και της γεωργίας γενικότερα. Με τον όρο “πραγματικό μυκητοκτόνο” εννοούμε ότι υπήρξε το πρώτο χημικό σκεύασμα του οποίου η δράση κατά των μυκήτων που στόχευε (κυρίως κατά του περονόσπορου) ήταν αδιαμφισβήτητη.
Ο βορδιγάλειος πολτός ή γαλαζόπετρα με ασβέστη, είναι ένα χαλκούχο φάρμακο μυκητοτοξικό, που το χρησιμοποιούμε προληπτικά, για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από τους μύκητες, αλλά και για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες, που οφείλονται σε αυτούς, ή σε βακτηρίδια.
Δεν έχει διασυστηματική δράση, αυτό σημαίνει ότι με ένα καλό πλύσιμο μπορούμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα χωρίς κανένα φόβο και είναι από τα ελάχιστα μυκητοκτόνα με την ιδιότητα αυτή.
Χρησιμοποιείται στην Βιολογική Γεωργία όταν χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένη δοσολογία, υπέρβαση της δοσολογίας σκοτώνει και τους ωφέλιμους οργανισμούς του εδάφους και σταματά την χουμοποίηση της οργανικής ουσίας, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην διατρέφονται σωστά.
Είναι από τα πιο αποτελεσματικά για καταπολέμηση μυκήτων της ρίζας και φύλλων, με διαφυλλικό ψεκασμό και σε κατάλληλη δοσολογία σκοτώνει και τα επιβλαβή έντομα, χρησιμοποιείται ευρέως σε μικρά σπορόφυτα λαχανικών.
Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται συνήθως με δύο τρόπους:
α) Με ψεκασμούς καλύψεως των φύλλων και κλαδιών (βορδιγάλειος πολτός σε υγρή μορφή).
β) Με επάλειψη μεγάλων τομών κλαδέματος και πληγών ή και του κορμού του δέντρου προληπτικά (βορδιγάλειος πολτός σε μορφή πάστας).
Παρακάτω αναφέρεται η χρήση του σε κάποιες βασικές καλλιέργειες.
Δείτε εδώ τα προϊόντα μας με βορδιγάλειο σε βρέξιμους κόκκους και σκόνη.
1) Αμπέλι. Στο αμπέλι η χρήση του βορδιγάλειου στοχεύει στην καταπολέμηση του περονόσπορου (Plasmopara viticola), της ανθράκωσης αλλά και για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα και άλλες ασθένειες του ξύλου. Στους ανοιξιάτικους ψεκασμούς κατά του περονόσπορου η χρήση του θα πρέπει να ξεκινήσει αφού οι νέοι βλαστοί αποκτήσουν μήκος τουλάχιστον 10 cm διότι ο χαλκός επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη. Εάν πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα κατά του περονόσπορου πιο νωρίς, τότε συνιστάται να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο κατάλληλο μή χαλκούχο σκεύασμα με έγκριση για το αμπέλι (πχ Antracol-Combi). Η προσθήκη προσκολλητικού ή άλλης διαβρεκτικής ουσίας στο μίγμα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού. Συνιστώνται να γίνονται 4 επεμβάσεις. Η πρώτη μόλις οι βλαστοί ακοκτήσουν μήκος 10 cm, η δεύτερη επανάληψη μετά από 10 ημέρες, η επόμενη λίγο πριν την άνθηση και η τελευταία αμέσως μετά την γονιμοποίηση. Εφόσον χρειαστεί και άλλη επέμβαση κατά του περονόσπορου ή άλλης ασθένειας στο αμπέλι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλο μη χαλκούχο σκεύασμα.
Για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα αλλά και άλλες ασθένειες του ξύλου συνιστάται ο ψεκασμός των φυτών να γίνεται αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα όταν το αμπέλι είναι ακόμα σε λήθαργο. Κατά την επέμβαση αυτή θα πρέπει να έχουμε καλή κάλυψη όλου του ξύλου και ιδιαίτερα των τομών του κλαδέματος με βορδιγάλειο πολτό. Επίσης ψεκασμό με βορδιγάλειο συνιστάται και μετά από χαλαζόπτωση για την απολύμανση και προστασία των πληγών που θα δημιουργηθούν.
2) Πατάτα. Στην πατάτα χρησιμοποιούμε τον βορδιγάλειο πολτό για την προστασία των φυτών από τον περονόσπορο (Phytophthora infestans). Οι ψεκασμοί αρχίζουν αφού τα φυτά αποκτήσουν ύψος 15-20 cm και επαναλαμβάνονται ανά 10-15 περίπου ημέρες. Συνίσταται μέχρι 4 επεμβάσεις ανά καλλιεργητική περίοδο για να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.
3) Ροδακινιά, Βερυκοκιά, Αμυγδαλιά. Στην ροδακινιά, βερυκοκιά και την αμυγδαλιά, με βορδιγάλειο πολτό ψεκάζουμε, για την καταπολέμηση του κορύνεου, του εξώασκου και της φαιάς σήψης, δύο φορές σε διάστημα 20 ημερών κατά την περίοδο του χειμώνα και πριν την έναρξη της διόγκωσης των οφθαλμών.
4) Μηλιά και Αχλαδιά. Για την καταπολέμηση του βακτηριακού καψίματος σε μηλιές και αχλαδιές συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό αμέσως μετά την πτώση των φύλλων, επανάληψη μετά από 15-20 μέρες και τρίτος ψεκασμός στο στάδιο της πράσινης κορυφής επιλεχτικά μόνο στα μολυσμένα δέντρα. Επίσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα κατά του φουσικλάδιου.
5)Ελιά. Στην ελιά έχει βρεθεί πως η χρήση του βορδιγάλειου πολτού και γενικά των χαλκούχων σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου, γλιοσπόριου και της καρκίνωσης. Συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό στις αρχές του Φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών (την χρονιά που δεν έχουμε παραγωγή) και ένας δεύτερος μετά το κλάδεμα στο τέλος του Χειμώνα με αρχές της Ανοιξης.
6) Εσπεριδοειδή (Λεμονιά, Πορτοκαλία, κλπ). Στα ξυνά ο βοργιγάλειος προστατεύει τα φυτά από την κορυφοξύρα (Phoma tracheiphila) και από τις προσβολες των κλαδίσκων και καρπών από το μύκητα Pseudomonas syningae. Συστήνονται 2 ψεκασμοί, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εάν τα δέντρα μας έχουν καρπούς τότε η συγκομιδή γίνεται 7-10 μέρες μετά από κάθε ψεκασμό.
7) Τομάτα, Πιπεριά. Προστατεύει και καταπολεμά τον περονόσπορο, σεπτωρίαση, ανθράκωση και βακτηριακή κηλίδωση.
8) Καλλωπιστικά φυτά. Ο βορδιγάλειος πολτός και γενικά τα χαλκούχα σκευάσματα χρησιμοποιούνται κάθε χειμώνα σε πολλά καλλωπιστικά φυτά, φυλλοβόλα ή αειθαλή για την προστασία απο περονοσπορο, σεπτωρίαση και φυτόφθορα. Οι ψεκασμοί μπορούν να γίνουν προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.