Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024

Χομπίστες και επενδυτικά funds χτίζουν μια φούσκα τιμών στα αγροτεμάχια

Απαραίτητη παρέμβαση της ΕΕ για να σκάσει η φούσκα των τιμών στα αγροτεμάχια.

2-Graf-sel-42

Πέτρος Γκόγκος

Funds και χοµπίστες φαίνεται ότι διαµορφώνουν µια φούσκα µε τα αγροτεµάχια της Ευρώπης. Στη Γαλλία οι περίφηµοι αµπελώνες της Βουργουνδίας, στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί ελαιώνες της Πελοποννήσουπολιορκούνται από ξένα κεφάλαια, καθιστώντας χρόνο µε το χρόνο όλο και πιο απαγορευτική την ανάπτυξη των εγχώριων αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Την ίδια στιγµή σε Ολλανδία και Γερµανία, οι αγρότες δυσκολεύονται να πληρώσουν τα µισθώµατα αφού και εκεί οι επιδοτήσεις αλλά και η γενικότερη κατάσταση της αγοράς, καθιστούν τα επενδύσεις για αγορά γης ελκυστικές σε περιόδους κρίσης.

Την αρνητική συγκυρία διευκόλυνε περαιτέρω η πανδηµία που στράγγιξε από ρευστότητα τους αγρότες, οδηγώντας σε ακυρώσεις συµβολαίων ενοικίασης από τους γαιοκτήµονες ιδιοκτήτες που ακούν µε προσοχή αυτά που έχουν να προσφέρουν τα επιθετικά funds. Μια πρώτη κίνηση αντιµετώπισης της κατάστασης έρχεται από την Κροατία, η κυβέρνηση  της οποίας εξασφάλισε από την Κοµισιόν έναν περιορισµό που εµποδίζει τους µη υπηκόους να αγοράζουν γεωργικές εκτάσεις στο νεότερο µέλος της ΕΕ µέχρι το 2023.

Αυτήν τη στιγµή η Κροατία αντιµετωπίζει σοβαρές και επιθετικές προσπάθειες «αρπαγής γης» από ξένες εταιρείες, που έχουν βάλει στο µάτι εύφορες γεωργικές εκτάσεις στα ανατολικά της χώρας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, οι τιµές γης για αρόσιµη γη στην Κροατία καθορίστηκαν σε 3.285 ευρώ ανά εκτάριο, γεγονός που καθιστά τη χώρα µία από τις φθηνότερες περιοχές για αγορά γεωργικής γης, µετά την περιοχή Yugozapaden στη Βουλγαρία.

πηγη Agronews

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …