Σε πλήρη εγκατάλειψη οδηγείται η καλλιέργεια της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την τιμή πώλησής της. Στη Μεσσηνία, που αποτελούσε μία από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας με υψηλές επιδόσεις, αρκετοί πλέον παραγωγοί προχωρούν σε αλλαγή της καλλιέργειας με άλλες υψηλότερης απόδοσης.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, «η εικόνα που έχουμε είναι απογοητευτική. Τα περισσότερα κτήματα είναι χέρσα και έχουν μείνει λίγα με ψευτοραντίσματα για να δουν τι θα γίνει. Αν δεν κάνει παρέμβαση η Παναιγιάλειος Ένωση, τότε θα έχουμε σοβαρά θέματα. Από την περσινή παραγωγή έχουμε αποθέματα. Αν τα κτήματα που είχαμε έκαναν και για άλλη καλλιέργεια, τότε θα τα είχαν παρατήσει όλοι».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Πάζιος, επισημαίνει ότι «δυστυχώς, αυτό που φοβόμασταν τα προηγούμενα χρόνια ότι θα συμβεί, συνέβη. Η καλλιέργεια εγκαταλείπεται, αφού απέτυχε και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ούτε αυτό είχε την προβλεπόμενη και προσδοκώμενη συμμετοχή, διότι δυστυχώς σχεδιάστηκε λανθασμένα, με κυριότερο λάθος την έλλειψη πρόβλεψης χρηματοδότησης για τα πρώτα τρία χρόνια, ώστε να καλύπτεται το απολεσθέν εισόδημα».

Και προσθέτει: «Αυτό είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το προϊόν πέρασε σοβαρή κρίση και αντί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα την άφησαν να εξελιχθεί. Η σταφίδα, λοιπόν, που έδινε στον παραγωγό 1,7 ευρώ το κιλό το 2020, έφτασε το 2023 να δίνει 64 λεπτά».