Τετάρτη , 28 Φεβρουαρίου 2024

Τιμές έχουμε, λάδι… όχι – Πού έχει φτάσει το ελαιόλαδο στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε πρακτικά η φετινή συγκομιδή και τα πλείστα ελαιοτριβεία έχουν ήδη κλείσει. Ωστόσο τα πενιχρά αποτελέσματα της φετινής παραγωγής και οι απρόβλεπτες εξελίξεις της ερχόμενης, δεν φαίνεται να επιτρέπουν αποφάσεις για αξιόλογες αγοραπωλησίες τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από την πλευρά των αγοραστών.

Έτσι, πάνω από 60% των ελαιοτριβείων που δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ απαντούν ότι δεν αγοράζουν πράγμα που δείχνει ότι δεν έχουν αντίστοιχες προσφορές από μεγάλους αγοραστές κυρίως εξωτερικού.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους, όσοι έχουν μικρές ποσότητες τις κρατούν, όπως λένε, για το σπίτι τους και των παιδιών τους.

Παράλληλα και οι παραγωγοί με μεγάλες ποσότητες διστάζουν να πουλήσουν μια και δεν έχουν ανάγκες, αλλά και «για να μην χάσουν», όπως λένε, αν οι τιμές αυξηθούν!

Τελικά, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια στάση σιωπηλής αναμονής των κλιματικών εξελίξεων της Άνοιξης (βροχές, καύσωνες) που μπορεί να επηρεάσουν την ερχόμενη παραγωγή και κατά συνέπεια την ψυχολογία της αγοράς!

Έτσι, παραγωγοί και αγοραστές, έχουν στραμμένα τα βλέμματα, όπως λένε οι Ισπανοί, στον ουρανό! Θα βρέξει η όχι. Και αν ναι, πότε και πόσο. Και θα είναι αρκετή η βροχή για καλή άνθηση – καρπόδεση; Και μετά από αυτά θα υπάρξουν άραγε καύσωνες την Άνοιξη;

Τιμές παραγωγού στις κύριες χώρες

Με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν στο Δελτίο και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, διεθνώς, παρουσιάζονται (Πιν.1), ως εξής:

-Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα αυτή την εβδομάδα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες και στις 6-2-24 διαμορφώθηκαν ως εξής:

-Στην Κρήτη, διατηρήθηκαν όπως και την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,70-9,20 €/κ, ενώ στην Πελοπόννησο αυξήθηκαν οι μέγιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,20-9,60€/κ. Στα νησιά (Κέρκυρα) κινήθηκαν καθοδικά και έπεσαν στα 8,60 €/κ από τα 9,0 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα

Στην Ισπανία παρατηρήθηκε κάποια πτώση και στις ελάχιστες και στις μέγιστες τιμές και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,47€/κ – 9,28 €/κ.

Στην Ιταλία οι μέγιστες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα αλλά οι ελάχιστες παρουσίασαν κάποια πτώση και κυμάνθηκαν μεταξύ 9,00 €/κ- 12€/κ, ενώ στη Τυνησία παραμένουν στα 7,88 €/Κ

 πηγη Νίκος Μιχελάκης – sedik.gr

Δείτε επίσης εδώ

Φάρμακο «από ελαιόλαδο» πολλά υποσχόμενο για ορισμένους τύπους καρκίνου – Έρευνα αποκαλύπτει

Τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου αναδεικνύονται και στη φαρμακολογία, με ένα νέο σκεύασμα με ελαϊκό …