Για ακόμα μία εβδομάδα οι «συνήθεις ύποπτοι» συνεταιρισμοί αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της τρελής πορείας που έχει διαγράψει η τιμή του ελαιολάδου κατά το τελευταίο δίμηνο.

Με ακόμα ένα ιστορικό υψηλό, αυτό των 8 ευρώ/κιλό να πέφτει, όσο υπάρχουν διαθέσιμες έστω κάποιες λίγες χιλιάδες τόνων ποιοτικών ελαιολάδων στην αγορά, το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Πάντως, σε αυτό το τρελό ράλι τιμών, που μεσοβδόμαδα έφτασε τα 8,5 ευρώ/κιλό, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που εφιστούν την προσοχή των εμπλεκομένων, να μην αποτελέσει εμμονή και αποκλειστικός στόχος το βραχυπρόθεσμο κέρδος και ζητούν να μη βγαίνει από την εξίσωση ο καταναλωτής.

Μπαράζ συμφωνιών πάνω από τα 8,30 ευρώ στη Λακωνία

Το σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου ανακοινώθηκε πράξη έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 8,35 ευρώ/κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στη Λακωνία. Λίγες μέρες μετά, γνωστοποιήθηκε ότι τοπικό ελαιοτριβείο προχώρησε στη διάθεση ενός βυτίου έξτρα παρθένου, οξύτητας 0,25, στα 8,50 ευρώ/κιλό.

Πιο «φρέσκες» χρονολογικά ήταν οι πράξεις της ΑΕΣ Φοινικίου για ένα βυτίο έξτρα παρθένου οξύτητας 0,3 στα 8,40 ευρώ/κιλό και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων στα 8,40 ευρώ/κιλό για ένα βυτίο, με την τελευταία να γνωστοποιείται πριν από τρεις μέρες (Τρίτη, 18/7). Σε αμφότερες τις συμφωνίες αγοραστής ήταν η λακωνική εταιρεία «ΧΕΛΙΩΤΗΣ».

K. Kεκερίδης: «Να δούμε πέρα από το βραχυπρόθεσμο όφελος»

Με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, Κ. Κεκερίδης, ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και να αναλογιστούν οι εμπλεκόμενοι στην αγορά τις επιπτώσεις του φαινομένου της συνεχούς ανόδου των τιμών.

«Συμφωνούμε όλοι ότι φέτος και μάλλον του χρόνου είναι οι χρονιές του ελαιοπαραγωγού. Αυτού του άμοιρου ελαιοπαραγωγού, που χρόνια τώρα παλεύει για τον κόπο του, αλλά σπάνια θα τον πληρωθεί. Όμως, με αυτές τις απίστευτες τιμές πρώτης ύλης, η αγοραστική αξία στο ράφι για τον πελάτη που θα το πάρει τυποποιημένο, είναι πλέον απαγορευτική!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεκερίδης καταλήγοντας στην παρέμβασή του: «Είμαστε συγχρόνως και τυποποιητές. Έχουμε πελάτες που πρέπει να τους κρατήσουμε και να μην τους χάσουμε για κάτι που σίγουρα είναι εφήμερο. Ας, δούμε, λοιπόν ρεαλιστικά ποια είναι η πραγματικότητα, για να μην είναι σε ένα με δύο χρόνια ανώμαλη η… προσγείωση».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023