Ακριβότερες εισφορές στον ΕΛΓΑ φαίνεται ότι θα κληθούν να πληρώσουν όσοι επιδιώκουν καλύτερες αποζηµιώσεις σε περίπτωση ζηµιών, όπως προκύπτει από τις αιχµές που αφήνει στις συναντήσεις µε εκπροσώπους παραγωγών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τις τελευταίες του περιοδείες, πρώτα στη Θεσσαλία και µετά στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο ζήτημα της αναθεώρησης του ΕΛΓΑ και στο νέο πλαίσιο αναμένεται ότι θα σταθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, αφού όπως όλα δείχνουν, η παρέμβαση αυτή αξιολογείται από το Μαξίμου ως η σημαντικότερη από τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για το υπόλοιπο του έτους.

Μάλιστα, την περασµένη Τετάρτη 30 Αυγούστου, ο υπουργός Αυγενάκης από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως από το 2024 αναµένεται ότι θα τεθεί ο νέος κανονισµός του ΕΛΓΑ, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι µετά την αναθεώρηση, οι αποζηµιώσεις θα υπολογίζονται µε βάση τρία επίπεδα ασφάλισης.

Στην πράξη, αυτό µπορεί να σηµαίνει ότι κάποιος θα χρειαστεί να πληρώσει µεγαλύτερα ασφάλιστρα για να εξασφαλίσει ακόµα και τα σηµερινά επίπεδα κάλυψης. Για το κάτι παραπάνω, θα χρειαστούν πολλά «εξτρά» που θα περιλαµβάνονται κατά πάσα πιθανότητα στο ανώτερο επίπεδο ασφάλισης. Άνθρωποι που έχουν καλή εικόνα των διαδικασιών που ανοίγονται, µεταφέρουν στην εφηµερίδα Agrenda ότι το νέο πλάνο των αγροτικών ασφαλίσεων θα περιλαµβάνει µια ελάχιστη βασική υποχρεωτική ασφάλιση και από εκεί και πέρα θα µπουν τα έξτρα. ∆εν αποκλείεται να υπάρξει και µια συνεργασία του ΕΛΓΑ µε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν «επικουρικά» στην κάλυψη, κάτι που όµως µένει στη θεωρεία.

Επικαιροποίηση του κανονισµού µέχρι τέλος του έτους

«Γίνεται µεγάλη συζήτηση, είναι ξεκάθαρο από µέρους µας πως µετά από 20 και πλέον χρόνια ο οργανισµός αλλάζει, θα γίνει δίκαιος, σωστός και θα έχει τρία επίπεδα ασφάλισης: το ένα θα είναι το υποχρεωτικό, το δεύτερο εφόσον το επιθυµείτε θα προβλέπει κάποιους πρόσθετους κινδύνους, αλλά θα σηµαίνει και πρόσθετο ασφάλιστρο και το τρίτο των άλλων ακραίων κινδύνων που αν θέλετε θα µπορείτε να το επιλέξετε άρα και να ασφαλιστείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προτού επεκταθεί και στις πολυσυζητηµένες ψηφιακές εκτιµήσεις που θα κάνει στο προσεχές µέλλον ο ΕΛΓΑ. Σηµειώνεται ακόµα ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του φθινοπώρου, προκειµένου να ψηφιστεί ο νέος κανονισµός πριν το τέλος του έτους µε βάσει τον τωρινό προγραµµατισµό της κυβέρνησης.

Τρία επίπεδα ασφαλίσεων

Το ότι οι αναθεωρήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, έχει φανεί και από το πόρισµα της Παγκόσµιας Τράπεζας, η οποία είχε διαπιστώσει πως η εξάρτηση του Οργανισµού Γεωργικών Αποζηµιώσεων από τα κρατικά ταµεία είναι υψηλή και προκειµένου να «εξυγιανθεί» οικονοµικά, θα χρειαστεί ένα µοντέλο µε «τρία επίπεδα ασφαλίσεων», µια διατύπωση αρκετά κοντά στις πρόσφατες τοποθετήσεις Αυγενάκη.

Συγκεκριµένα, η εν λόγω µελέτη προτείνει το διαχωρισµό των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ σε τρεις ζώνες, υψηλού κινδύνου µε 6-8% ασφάλιστρο, µέτριου κινδύνου µε 4% και χαµηλού κινδύνου µε 2% καθώς από το 2014 και µετά οι αποζηµιώσεις υπερκαλύπτουν συστηµατικά τις εισφορές.

Στην Ελλάδα οι 10 πιο ευάλωτες καλλιέργειες αντιπροσωπεύουν το 51,6% των συνολικών καταβαλλόµενων αποζηµιώσεων και ως εκ τούτου έχει διαµορφωθεί το εξής οξύµωρο: οι µισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να επιδοτούν τους άλλους µισούς αγρότες για να λαµβάνουν αποζηµιώσεις. Για παράδειγµα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Παγκόσµιας Τράπεζας, οι ελαιοπαραγωγοί πλήρωσαν ασφάλιστρα 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2019, ωστόσο έλαβαν αποζηµιώσεις 62 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι καλλιεργητές καλαµποκιού πλήρωσαν περί τα 70 εκατ. ευρώ και πήραν 18 εκατ. ευρώ και σε παρόµοια επίπεδα είναι και η µηδική. Από την άλλη οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών πλήρωσαν 30 εκατ. ευρώ λαµβάνοντας άνω των 100 εκατ. ευρώ αποζηµιώσεις.

Ως εκ τούτου, η Παγκόσµια Τράπεζα προτείνει εναλλακτικά ασφάλιστρα ή εκπτώσεις που θα µπορούσαν να συµβάλουν στη µείωση αυτής της ανισότητας. Οι «επιδοτούµενες» δηλαδή να είναι υψηλού κινδύνου µε µεγαλύτερο ασφάλιστρο (6-8%) και άλλες καλλιέργειες να µείνουν στο 4% (µέτριου κινδύνου) και άλλες να γίνουν χαµηλού κινδύνου (2%), ωστόσο, όσο χαµηλότερο είναι το ασφάλιστρο, τόσο χαµηλότερη θα είναι η αποζηµίωση σε περίπτωση κάποια ζηµιάς, συγκριτικά µε τα ποσά που καταβάλλονται τώρα από τον ΕΛΓΑ.