Π. Αλευράς: Αλλαγή Κανονισμού ΕΛΓΑ και με αναδρομική ισχύ για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών

Δυστυχώς επαληθεύτηκαν τελικά οι αρχικές μας διαπιστώσεις, για τις μεγάλες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια από το σφοδρό κύμα καύσωνα της 16-18 Μαΐου, που επηρέασε την καρπόδεση αλλά και την αποβολή καρπιδίων της ελιάς. Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Αλευράς, Γεωπόνος και Πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠE Μεσσηνίας.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλευράς, «η ζημιά εξαρτάται από το στάδιο της καρπόδεσης που βρισκόταν το κάθε δέντρο στην συγκεκριμένη περίοδο και μόνο με αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα και δίκαια. Και μάλιστα θα πρέπει να έχει η συγκεκριμένη απόφαση αναδομική ισχύ. Τα ΠΣΕΑ καθυστερούν και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποζημιωθεί η ελαιοκαλλιέργεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να την πάρει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να έχουν εισόδημα και είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για το μέλλον της καλλιέργειας». 

Και προσθέτει: Η σοβαρότητα και το μέγεθος της ζημιάς εκτός από τις πρωτοφανείς για την εποχή θερμοκρασίες, επηρεάζεται από την ποικιλία, την πρωιμότητα κάθε περιοχής, την θρεπτική και υδατική κατάσταση των δένδρων, το υψόμετρο, το ανάγλυφο του εδάφους και τον προσανατολισμό του ελαιώνα.

Είναι γνωστό ότι οι ευνοϊκότερες θερμοκρασίες στο στάδιο της γονιμοποίησης και καρπόδεσης της ελιάς είναι 22-25°C. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ξεπέρασαν στη Μεσσηνία οι θερμοκρασίες τους 40°C και πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 150 έτη.

Αυτό λοιπόν που αποκαλείται «κλιματική» αλλαγή εξελίσσεσαι διαρκώς πιο έντονα και πιο απρόβλεπτα, με αποτέλεσμα η ένταση και η συχνότητα των φυσικών καταστροφών ολοένα και περισσότερο να επηρεάζει την αγροτική παραγωγή. Ακραία καιρικά φαινόμενα, βροχοπτώσεις, χαλάζια, ισχυροί άνεμοι, περίοδοι ξηρασίας, υψηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα καρποπτώσεις και ακαρπίες, αποτελούν πλέον καθημερινότητα και πλήττουν το αγροτικό εισόδημα. 

Είναι επιβεβλημένο λοιπόν περισσότερο από ποτέ, η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές από καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σκοπό να αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί.

Η ζημιά από τον μίνι καύσωνα του Μαΐου στην ελαιοπαραγωγή, συρρικνώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το εισόδημα των παραγωγών, για αυτό απαιτούν άμεσα αποζημίωση και δεν τους ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αγγίζουν μάλιστα τα όρια του εμπαιγμού όσοι «ψάχνουν» να βρουν άλλους τρόπους για να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Οι αγρότες δεν ζητούν ούτε ελεημοσύνη, ούτε καλύπτονται με συμπάθειες και υπομνήματα.

Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται επιτέλους εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των αγροτών από οποιοδήποτε κίνδυνο, ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Τα ακραία και συνεχόμενα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, καθώς και το γεγονός ότι έχουμε νέες ποικιλίες και καλλιέργειες στη χώρα μας, απαιτείται ένας νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ. 

Δυστυχώς οι συσκέψεις σε Δήμους και Περιφέρεια αλλά και οι δηλώσεις αυτοδιοικητικών και βουλευτών, ενώ κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος, τονίζουν ότι δεν αποζημιώνεται η ελαιοκαλλιέργεια γιατί βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και του δεσίματος. 

Οι παραγωγοί όμως δεν επιθυμούν διαπιστώσεις αλλά συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες. Νομοθετική ρύθμιση ζητούν λοιπόν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ώστε να συμπεριληφθεί ο πρόσφατος καύσωνας. Όλες οι άλλες προτάσεις και σκέψεις όπως το Ταμείο Ενισχύσεων Ήσσονος σημασίας (de minimis) ή το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) δεν λύνουν το πρόβλημα, είναι κοροϊδία όσοι το επικαλούνται. Γιατί αφενός το de minimis έχει σχεδόν εξαντλήσει τους πόρους του, αφετέρου όσον αφορά το πρόγραμμα ΚΟΕ είναι χρονοβόρο με πολλά προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις (Αρνητική εμπειρία των παραγωγών από προηγούμενες περιπτώσεις-πληρωμή του προγράμματος, σε βάθος πενταετίας). 

Μονόδρομος λοιπόν είναι η συστράτευση με κινητοποίηση όσων εξέφρασαν την αγωνία τους, βουλευτές του Νομού, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, Συνεταιρισμοί, Αυτοδιοικητικοί, Επιμελητήρια, και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Τώρα αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ».

Παϊσιάδης Σταύρος

πηγη www.agrotypos.gr

Δείτε επίσης εδώ

Αν δεν είχαν ανέβει οι τιμές, ο κόσμος θα είχε ξεμείνει από ελαιόλαδο από τον Ιούνιο

Με το βλέμμα εστιασμένο στο παρόν και το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα και επίκεντρο το …