Η ροή των πορισμάτων από τα τοπικά υποκαταστήματα προς τα κεντρικά του ΕΛΓΑ και κυρίως η προϋπόθεση εξόφλησης της ειδικής εισφοράς φαίνεται να διαμορφώνουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Οργανισμού, έπειτα από την πίστωση του πρώτου πακέτου αποζημιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα 24ωρα.

Οι αποζημιώσειςαυτές αφορούν σε ζημιές φυτικής και ζωικής παραγωγής έτους 2023, με τις πληροφορίες να τοποθετούν στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη όλων των αναγκών, δηλαδή υπολείπονται επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για να κλείσει ο ΕΛΓΑτις υποθέσεις της περσινής χρονιάς, χωρίς να υπολογίζονται εδώ οι εξοφλήσεις για τις ζημιές του Daniel.

Για την πληρωμή που ανακοινώθηκε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ύψους 70 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την κατανομή των ποσών σε επιμέρους περιοχές της επικράτειας, με πηγές από τον ΕΛΓΑ να αναφέρουν πως πληρώθηκαν ζημιές από υποκαταστήματα που είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και είχαν ετοιμάσει εγκαίρως τα πορίσματα.

Για τον επόμενο γύρο αποζημιώσεων, φαίνεται πως ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ κατευθύνεται προς κάποια ημέρα εντός του Απριλίου, αφού ο Οργανισμός θέλει να πιέσει για την έγκαιρη πληρωμή των εισφορών που καταβάλουν οι αγρότες, η καταληκτική ημερομηνία της οποίας είναι η 31η Μαρτίου του 2024 για το προηγούμενο έτος. Έτσι,  αν και «λεφτά υπάρχουν» όπως σχολιάζει στο agronews.grπηγή που γνωρίζει εκ των έσω τις διαδικασίες, δεν αποκλείεται ο ΕΛΓΑ να θέλει να εξασφαλίσει τις δικές του ταμειακές ροές. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε διαρρεύσει και τον περασμένο Νοέμβριο του 2023, όταν ήταν καυτή η συζήτηση για την επερχόμενη μεταρρύθμισή του, με αρκετούς να επισημαίνουν πως δεν γίνεται να καταβάλλονται αποζημιώσεις σε όσους χρωστούν ακόμα τις εισφορές τους. 

Σημασία έχει η εξής αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου για την πρώτη πληρωμή, αφού έρχεται να ενισχύσει την παραπάνω ανάγνωση:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πληρωμές του Οργανισμού θα έπρεπε να ξεκινήσουν μετά την 15η Απριλίου 2024 και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι αγρότες οφείλουν να έχουν εξοφλήσει την καταβαλλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά στον ΕΛ.Γ.Α.»

Με βάση και τον στόχο για πληρωμή όλων των αποζημιώσεων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, που έχει θέσει η ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΕΛΓΑ, τότε δεν αποκλείεται τα υπόλοιπα 130 εκατ. ευρώ, να δοθούν σε δύο δόσεις, μια τον Απρίλιο, με μια ακόμα πληρωμή τον Ιούνιο, δηλαδή σε αποστάσεις των δυο μηνών η μια πληρωμή από την επόμενη (Φεβρουάριος – Απρίλιος – Ιούνιος).

πηγη agronews.gr