Τετάρτη , 15 Μαΐου 2024

Πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

 

Υπάρχουν 4 τουλάχιστον τρόποι για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ελιάς. Η ελιά μπορεί να πολλαπλαστεί με παραφυάδες, με ξυλοφόρα ή με φυλλοφόρα μοσχεύματα, με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών, καθώς και με τα κουκούτσια από τον καρπό. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη μέθοδο των φυλλοφόρων μοσχευμάτων. Αυτός είναι ο λόγος, που τα περισσότερα ελαιόδεντρα της Μεσογείου παράγονται στα φυτώρια χρησιμοποιώντας φυλλοφόρα μοσχεύματα, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αξιοποιεί τα φύλλα του βλαστού της ελιάς για να παράγει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της φωτοσύνθεσης, προκειμένου να ριζώσει καλύτερα το νεαρό δενδρύλλιο ελιάς.

 

Πώς επιλέγουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό της ελιάς

 

Κόβουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα, δηλαδή τα πάνω τμήματα από ετήσιους βλαστούς της ελιάς με µήκος 10-15 εκατοστών, αφαιρούμε τα χαμηλότερα φύλλα και κρατάμε μόνο 4-5 φύλλα από το πάνω μέρος του βλαστού. Ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού και κάνουμε μία μικρή τομή στη βαση του μοσχεύματος για να αναπτυχθεί πιο εύκολα η ρίζα, καθώς και για να απορροφηθεί καλύτερα η ορμόνη ριζοβολίας που θα προσθέσουμε. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ανάπτυξης ριζιδίων του μοσχεύματος της ελιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Ο πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα μπορεί να γίνει σχεδόν όλο τον χρόνο, ωστόσο η καταλληλότερη περίοδος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ελιάς µε φυλλοφόρα μοσχεύματα είναι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πώς φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα της ελιάς στη γλάστρα;

 

Φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα της ελιάς σε ατομικά πλαστικά γλάστράκια ή ειδικά μαύρα σακουλάκια φύτευσης, αφού πρώτα βουτήξουμε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η φύτευση των μοσχευμάτων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το πάνω μέρος του βλαστού με τα φύλλα να εξέρχεται απο το φυτόχωμα που θα φυτέψουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως υπόστρωμα φύτευσης φυτόχωμα γενικής χρήσης που προμηθευόμαστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα ή να φτιάξουμε δικό μας μίγμα ανακατεύοντας ίσα μέρη κομπόστ, τύρφης και περλίτη. Τοποθετούμε τα γλαστράκια σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να ριζώσουν καλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος είναι δημιουργώντας ένα μικρό θερμοκήπιο, όπου τα φυτά ποτίζονται με ειδικά μπεκ υδρονέφωσης, ψεκάζοντας δηλαδή με πολύ μικρά υδροσταγονίδια. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την κατασκευή, βάζουμε τα γλαστράκια μας σε σχετικά φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου και καλύπτουμε τα φυτά με μία νάυλον σακούλα. Τα καινούρια φυτά ελιάς μας, ανάλογα με την ποικιλία, θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση μετά από 2 με 3 μήνες.

 

 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

 

Η επιτυχία του πολλαπλασιασμού με φυλλοφόρα μοσχεύματα εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς, καθώς και από την εποχή συλλογής των μοσχευμάτων, τη συγκέντρωση της ορµόνης ριζοβολίας και το υπόστρωμα φύτευσης. Από τις ελληνικές ποικιλίες ελιάς, αυτές που πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα με φυλλοφόρα μοσχεύματα είναι η Κορωνέικη, η Κοθρέικη, η Μεγαρείτικη. Σχετικά δυσκολότερα πολλαπλασιάζεται η Αμυγδαλολιά και η Κονσερβολιά, και πολύ πιο δύσκολα η Αδραμυτική και η Καλαμών.

 

πηγη mistikakipou.gr

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …