Τετάρτη , 28 Φεβρουαρίου 2024

Πνίγηκαν χωριά στη Θεσσαλία, λίγοι έχουν αντιληφθεί ως τώρα το μέγεθος της καταστροφής

Άνθρωποι χάθηκαν, χωριά και κεφαλοχώρια βούλιαξαν σε τόνους λάσπης και γύρω τους ο θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε σε λίμνη που έπνιξε μέσα της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, μόλις μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, με τον απολογισμό ακόμα αδύνατΟλόκληρη η Θεσσαλία αφέθηκε ανοχύρωτη στο μάτι του «κυκλώνα» Ντάνιελ που επί συνεχόμενα 24ωρα έριξε τόσο νερό όσο συνολικά πέφτει σε δύο χρόνια. Βάρκες βγήκαν στην καρδιά του κάμπου, στο τρίγωνο ανάμεσα σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, για να μαζέψουν εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Σποράδες, Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια, δοκιμάζονται εξίσου ακραία.

 


Ο ούτως ή άλλως απροετοίμαστος κρατικός μηχανισμός απέτυχε στο να προλάβει μια τέτοια καταστροφή, που κρατά ακόμα και σήμερα εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς νερό, τρόφιμα και στεγνά ρούχα, μαζί με μια απελπιστική αγωνία για την επόμενη ημέρα, όσο ακόμα, ειδικά στον Παλαμά, οι μνήμες είναι νωπές μαζί με κάποιες εκκρεμότητες αποζημίωσης που άνοιξε ο επίσης καταστροφικός Ιανός το 2021.
 

Στον απόηχο μιας ακόμα σκηνής βιβλικής καταστροφής, κατά την οποία θεριεμένες φλόγες σβήνουν μόνο από ορμητικές καταιγίδες, η αμηχανία της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική. Η προγραμματισμένη για το Σάββατο επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει Σάββατο και Κυριακή στις πληγείσες περιοχές, όσο το επιτελείο του, τού ξαναγράφει την ομιλία και κάνει νέους υπολογισμούς για μια έστω υποτυπώδη πρώτη αποζημίωση προς τους πληγέντες.

Τραγωδία στον Δομοκό, καθώς εντοπίστηκε νεκρός ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

  

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε σε σημείο που είχε καταστεί δύσβατο και απροσπέλαστο από όσα κατέβασαν οι χείμαρροι που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή. H 7η ΕΜΑΚ τον εντόπισε καταπλακωμένο από φερτά υλικά.

Αποκαρδιωτική η κατάσταση στον κάμπο της Καρδίτσας

Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας βρίσκονται κάτω από το νερό από τη έντονη βροχόπτωση ενώ σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι, στη πλειονότητά τους αγρότες, συμπληρώνουν 24ωρο εγκλωβισμένοι σε στέγες, πάνω σε κεραμίδια ή σκαρφαλωμένοι στις κομπίνες των τρακτέρ, αναμένοντας χείρα βοηθείας.


Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στον Δήμο Παλαμά, ενώ το νερό έχει φτάσει το ένα μέτρο.

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Στο Μουζάκι κατέρρευσε διώροφο κτίριο, δίπλα στον ποταμό Πάμισο που είχε ανεβάσει τη στάθμη του.

Αρκετά νερά και λάσπες «μπήκαν» μέσα στο Μουζάκι, με τους κατοίκους να δίνουν μάχη να μην πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα.

Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων.

 

Τα χωριά του Πηνειού βούλιαξαν στη λάσπη 

Δραματική είναι η κατάσταση και στα χωριά πέριξ του Πηνειού ποταμού τα οποία πλημμύριζαν συνεχώς από το απόγευμα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες πεδινά στρέμματα που εκτείνονται προς τον Βόλο αλλά και προς τα ενδότερα του κάμπου, με παραγωγούς να περιγράφουν μια κατάσταση που θέλει ακόμα και τις υποδομές και τα συστήματα άρδευσης να έχουν παρασυρθεί από τα νερά, κάτι που μένει να φανεί μόλις αυτά τραβηχτούν, αλλά είναι ενδεικτικό της αγωνίας που έχει κυριεύσει τους αγρότες.

Καλλιέργειες όπως το βαμβάκι που βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν τη συγκομιδή, ενδέχεται να έχει ολική καταστροφή σε περίπτωση που δεν αποτραβηχτούν σύντομα τα νερά, ενώ ένα 10% βιομηχανικών ντοματών που δεν είχαν ακόμα συγκομιστεί, θεωρείται δεδομένο πως έχει καταστραφεί. Για να εκτιμηθεί το εύρος της καταστροφής, θα χρειαστεί να αποτραβηχτούν τα νερά, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό που θα διαδεχτεί την ψυχρή λίμνη που αφήνει ακόμα ένα στίγμα στην φετινή αγροτική παραγωγή.

Ξενύχτια με τον φόβο της υπερχείλισης

Με τον φόβο της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού ξενύχτησε το βράδυ της Τετάρτης η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή της που σήμερα μετρά τις πληγές της. Από τα πρώτα στοιχεία, μέσα στην πόλη και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στον Δήμο της Λαμίας, αλλά και στη δυτική Φθιώτιδα έχει καταστραφεί. Οι αγρότες δεν μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους, για να διαπιστώσουν  την καταστροφή στις καλλιέργειες τους και τις αγροτικές τους εγκαταστάσεις.

 

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Ζαγορά

Όπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, οι κεντρικοί και οι αγροτικοί δρόμοι είναι διαλυμένοι, επίσης οι καλλιέργειες μήλων, καστανών και ελιών έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.

Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, η εικόνα που επικρατεί στις καλλιέργειες είναι σοκαριστική, δέντρα έχουν παρασυρθεί, τα μήλα έχουν πέσει εξαιτίας του ανέμου και υπάρχει και φθορά λόγω του χαλαζιού που έπεφτε κατά τόπους. Οι καστανιές έχουν και αυτές μεγάλες ζημιές λόγω των έντονων ανέμων.

Οι δρόμοι είναι κλειστοί για τα χωράφια, αλλά και μέσα στο χωριό επικρατεί παρόμοια εικόνα.Δήμος, Περιφέρεια και κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος, ενώ για σχεδόν δύο 24ωρα δεν υπήρχε ρεύμα στη Ζαγορά αλλά ούτε και σήμα για το τηλέφωνο. Επιπλέον, σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας, και μέσα στον Βόλο και στα περίχωρα, υπάρχουν δρόμοι και γέφυρες που έχουν καταστραφεί σε σημείο που να έχουν αποκόψει την κυκλοφορία ακόμη και του Βόλου με το Πήλιο, ενώ η κατάρρευση της Γέφυρας των Καλών Νερών έχει δημιουργήσει προβλήματα στην οδική σύνδεση με το Πήλιο, στο οποίο οι κάτοικοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους οι περισσότεροι χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα.

 

Ράβδισε ελιές το χαλάζι στην Ηλεία

Το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε ελαιώνες και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή της Ηλείας, ενώ ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται στη Νότια Ελλάδα μετά την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου κρατά σε εγρήγορση ειδικά τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη. Αν και οι βροχές αυτές έρχονται να ευνοήσουν την ελαιοκαλλιέργεια, αρκετοί προτρέχουν και σε επερχόμενα θέματα με τον δάκο και το γλοιοσπόριο. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, στην Ηλεία «χτυπήθηκαν» τα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι, από ένα πρωτοφανούς έντασης φαινόμενο δυνατής βροχής, ανέμων και χαλαζιού κατά την διάρκεια του οποίου ελιές μαζί με άλλα καρποφόρα, ραβδίστηκαν με μεγάλη ένταση από το χαλάζι.

πηγη Agronews

Δείτε επίσης εδώ

Φάρμακο «από ελαιόλαδο» πολλά υποσχόμενο για ορισμένους τύπους καρκίνου – Έρευνα αποκαλύπτει

Τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου αναδεικνύονται και στη φαρμακολογία, με ένα νέο σκεύασμα με ελαϊκό …