Τετάρτη , 28 Φεβρουαρίου 2024

Πιέζει ο χρόνος για το «7χίλιαρο»: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η έγκριση των αιτήσεων στήριξης

Σύμφωνα με την τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, οι αιτήσεις στήριξης πρέπει να έχουν εγκριθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσκληση θα έχει δημοσιευτεί νωρίτερα, προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έως την έγκριση των αιτημάτων. Με βάση αυτές τις εγκριθείσες αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ΕΕ δίνει ένα περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου 2021 για να ολοκληρωθεί η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός επιτρέπει στα κράτη-μέλη, ως έκτακτο μέτρο, να καταβάλουν έως και 7.000 ευρώ στους αγρότες και έως 50.000 ευρώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, της εμπορίας ή της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων ή βαμβακιού, εκτός των αλιευτικών προϊόντων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιπόν, καλείται να στήσει τον μηχανισμό, μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί το μέτρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης, αλλά και υπολογισμού της πληρωμής. Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία καλείται να «κλείσει» τις νομικές εκκρεμότητες, να προχωρήσει στην τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, ώστε να εγκριθεί η μεταφορά των αδιάθετων πόρων του στο νέο μέτρο και να εκδώσει το θεσμικό πλαίσιο και την πρόσκληση του μέτρου.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται –όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ»– να ενταχθούν ως επιλέξιμα τα ακόλουθα προϊόντα: επιτραπέζια ελιά, ντομάτα, πατάτα, πτηνοτροφία, χοιροτροφία, καρπούζι, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προστεθούν και άλλα προϊόντα.

 

πηγη ypaithros

Δείτε επίσης εδώ

Φάρμακο «από ελαιόλαδο» πολλά υποσχόμενο για ορισμένους τύπους καρκίνου – Έρευνα αποκαλύπτει

Τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου αναδεικνύονται και στη φαρμακολογία, με ένα νέο σκεύασμα με ελαϊκό …