ψυχραιμία και οργάνωση
Στην Ελλάδα συνεχίζεται ένα καλοκαιρινό φθινόπωρο με αφύσικα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και υγρασία (βλ.Τι άκουσα σήμερα) , που ευνοούν το καταστροφικό έργο του δάκου και του γλοιοσπόριου . Το olivenews.gr έχει δώσει πρόβλεψη για την ελληνική παραγωγή περί τους 170 χιλιάδες τόνους από τις αρχές του Αυγούστου (βλ. Προβλήματα που άλυτα χρονίζουν) όταν οι επίσημες εκτιμήσεις μιλούσαν για 240 χιλιάδες αν θυμάμαι καλά. Τώρα οι μετεωρολόγοι υπόσχονται ότι επιτέλους ο Νοέμβρης θα μοιάσει με φθινόπωρο. Μακάρι, να δούμε.
Οι τιμές γύρισαν, Ισπανία, Πορτογαλία
Όμως, η εβδομάδα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αυτό γιατί τα σημάδια, ότι οι τιμές έχουν γυρίσει σε καθοδική πορεία, είναι αδιαμφισβήτητα. Βασιζόμενοι πάντοτε στην ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των ισπανικών στατιστικών βλέπουμε πως σε σύγκριση με τα μέσα Σεπτεμβρίου όταν οι τιμές έπιασαν κορυφή (”ταβάνι“), σήμερα έχουν υποχωρήσει: το έξτρα κατά 6%, το κοινό παρθένο 12% και το λαμπάντε κατά 10%. Υποχώρηση στα 8,0€καταγράφει και το πορτογαλικό έξτρα.
Οι ιταλικές τιμές
Η Ιταλία έχοντας μια φυσιολογική – μέτρια παραγωγή με περίπου 290.000 τόνους, έστω και όχι στα αρχικά επίπεδα που είχε δηλώσει και περίμενε, ακολουθεί μια πολύ μετριοπαθή πορεία με τις τιμές των έξτρα στα επίπεδα των 7,30 – 8,00€ και των λαμπάντε στα 5,5 €.
Οι ελληνικές τιμές
Όταν όλα τα υπόλοιπα ελαιοπαραγωγικά κέντρα της Μεσογείου πιέζονται και υποχωρούν, τότε αναπόφευκτα, θα υποχωρήσει και η ελληνική αγορά, η οποία κινείται με γνώμονα την ιταλική, δηλαδή ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα.
Ήδη τα έξτρα βρίσκονται στα επίπεδα των 7,0 με 7,5€/κιλό και υπό αυστηρές προϋποθέσεις καθαρότητας από υπολλείμματα MOSH – MOAH (βλ. Ο τομέας του ελαιολάδου συνεργάζεται και ενημερώνει επίσημα, με υπευθυνότητα στις 27/9/2023 και ΡHOSMET Αντιφατικά μηνύματα για το Phosmet).
Ακόμη πιο έντονη είναι η πίεση στα λαμπάντε, που είναι αμφίβολο αν θα κρατήσουν το 5,20€ που υπάρχει σήμερα στα καλά ποιοτικά (Λέσβος). Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία υποχώρησε στο 5,5 ακολουθώντας την πτωτική πορεία και του ραφινέ ελαιολάδου, το οποίο έχασε μια μεγάλη αγορά όπως ήταν οι κονσέρβες ιχθυηρών όπου εύκολα αντικαταστάθηκε από το ραφινέ ηλιέλαιο. (Η μεταξύ τους σχέση τιμών έχει υπερβεί το 1:6).
Τα αίτια και το «στόρυ» της υποχώρησης των τιμών
Το olivenews.gr ήταν το μόνο εξ όσων γνωρίζω Μέσο Ενημέρωσης που με μεγάλο κόστος βγήκε δημόσια από τα μέσα Σεπτεμβρίου και έγραψε ότι «οι τιμές έπιασαν “ταβάνι” » (βλ. Παρατηρητήριο τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (22/09/2023). Άλλα Μέσα “χάϊδευαν αυτιά” με ηρεμιστική μουσική ότι οι τιμές ανεβαίνουν και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, εισπράττοντας όχι μόνο αναγνώστες, likes, αλλά ορισμένοι και ”παχ(ο)υλή“ κρατική επιδότηση. Εμείς εισπράτταμε τοξικά σχόλια, ότι είμαστε άνθρωποι των εμπόρων, των βιομήχανων, των σκοτεινών κύκλων κ.ο.κ., όμως αυτό είναι το τίμημα και το έχουμε αποδεχθεί από το 1993 όταν ιδρύθηκε η Άξιον Εκδοτική.
Όσον αφορά τα αίτια της υποχώρησης, και αυτά, τα έχουμε εντοπίσει και αναλύσει πολλές φορές:
– Σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι ο καταναλωτής που διευθύνει και όχι ο παραγωγός (βλ. Ελιά και Ελαιόλαδο, Τεύχος 104, σελίδα 17).
– Ό,τι ανεβαίνει, αναπόφευκτα κατεβαίνει.
Δυστυχώς, λυπάμαι, αλλά το σενάριο αυτό το έχουμε ιστορικά ξαναδεί: στα 8,5€ δεν πούλαγε κανένας γιατί φαινόντουσαν λίγα, στα 7,5€ όλοι σπεύδουν να πουλήσουν σπρώχνοντας τις τιμές ακόμη πιο κάτω.
Εδώ, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως η έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, η απουσία αξιόπιστων φορέων με ισχυρή φωνή (Εθνικό Συμβούλιο Ελαιοκομίας), πράγματα που έχουμε πει πολλές φορές μεν, αλλά σε αυτιά που δεν συγκινούνται.
Να πούμε και κάτι τελευταίο. Όσο και να μειωθεί η κατανάλωση δεν παύει η παγκόσμια παραγωγή να καταγράφει ένα πολύ σημαντικό έλειμμα, το οποίο δεν θα επιτρέψει στις τιμές να καταβαραθρωθούν, φέτος τουλάχιστον, με αυτά τα ισοζύγια. Άρα, ψυχραιμία και οργάνωση γιατί όπως γράψαμε υπάρχει και το Δίκιο του ελαιοπαραγωγού.
Επιτραπέζια Ελιά
Μια περιεκτική εικόνα της αγοράς έδωσε το άρθρο «Για τις επιτραπέζιες ελιές, ήταν μικρή η παραγωγή, την έφαγε κι ο δάκος» .
Όταν δεν υπάρχει προϊόν (Κονσερβοελιά και Χαλκιδικής), στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει και η αγορά. Όσον αφορά δε τις Καλαμών ας αφήσουμε τους παραγωγούς – οι επαγγελματίες γνωρίζουν πολύ καλά – να κρίνουν οι ίδιοι αν και πότε θα τις «σκοτώσουν» στο ελαιοτριβείο (βλ. Όταν η Καλαμών από Μαύρη Βασίλισσα υποβιβάζεται στη ζητιανιά των ελαιοτριβείων).
Το olivenews.gr αλλά και η 4Ε έχουμε πάρα πολλές φορές και επίσημα προτείνει να συνταχθεί ένα αντικειμενικό και ολοκληρωμένο κοστολόγιο από τον ελαιώνα έως τον καταναλωτή, το οποίο θα αποτελέσει και τον «οδικό χάρτη» για να μπορούμε να κρίνουμε.
πηγη www.olivenews.gr