Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα στο ΟΣΔΕ, που αφορά τη δωρεάν χρήση απ’ όλους στο gov.gr και οποιαδήποτε σχέδια για “σπάσιμο” της διαδικασίας και σε «άλλες αιτήσεις» με την επιβολή νέου χαρατσιού στους αγρότες, που από το 2022 έχει καταργηθεί

Αρκετές εφαρμοστικές εγκύκλιοι υπογράφονται μέσα στα επόμενα 24ωρα, ώστε να ανοίξει επιτέλους το ΟΣΔΕ 2023 και να αρχίσουν οι παραγωγοί να ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά αυτών που υπολείπονται, είναι και αυτές οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που αφορούν στις κρίσιμες παρεμβάσεις του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου, όπως είναι η αιρεσιμότητα και τα Οικολογικά Σχήματα. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Τσακίρη, το σύστημα δηλώσεων του ΟΣΔΕ, μέσω του gov.gr, μπαίνει σε λειτουργία, παράλληλα με προοδευτική ενσωμάτωση κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών των αποφάσεων που πρόκειται να εκδοθούν για την αιρεσιμότητα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα.

Στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Γιώργου Τσακίρη και του προεδρείου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ζητώντας την άμεση καταγραφή τους και αν είναι δυνατή η στήριξη των αγροτών.

Επιπλέον, τόνισε την αδήριτη ανάγκη να ανοίξει άμεσα το ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε τα ΚΥΔ να δουλέψουν προς όφελος των αγροτών.

Ο κ. Τσακίρης, αναγνωρίζοντας πως έχει αναλάβει προσωρινά ένα υπουργείο με πολλά ζητήματα, δήλωσε πως είναι ενήμερος για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας από τις θεομηνίες και συμπλήρωσε πως «πρέπει να ενεργήσουμε τάχιστα, να γίνει η καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος αποζημίωσής τους».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού για την άμεση καταγραφή των ζημιών και θα ενημερώσει αρμοδίως την κυβέρνηση τόσο για την έκταση των ζημιών, όσο και για τα σημαντικά προβλήματα εισοδήματος που δημιουργούνται, ώστε να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Αναφορικά με τη δήλωση ΟΣΔΕ, ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως θα είναι λειτουργική για επεξεργασία στο gov.gr, με προοδευτική ενσωμάτωση τις επόμενες μέρες των αποφάσεων που πρόκειται να εκδοθούν για την αιρεσιμότητα, τις συνδεδεμένες και τα Οικολογικά Σχήματα.

Στη συνέχεια, δηλώθηκε με έμφαση από πλευράς ΕΘΕΑΣ ότι για τρία θέματα υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις με βάση την εξέλιξη των θεμάτων γύρω από το ΟΣΔΕ. Πρώτον, δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα στο ΟΣΔΕ, που αφορά τη δωρεάν χρήση απ’ όλους στο gov.gr και οποιαδήποτε σχέδια για “σπάσιμο” της διαδικασίας και σε “άλλες αιτήσεις” με την επιβολή νέου χαρατσιού στους αγρότες που από το 2022 έχει καταργηθεί.

Δεύτερον, οποιεσδήποτε αχρείαστες διοικητικές διαδικασίες στην εφαρμογή των Eco Schemes δημιουργούν νέα κόστη στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Ζητήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο, όπως π.χ. και από άλλους φορείς και το ΓΕΩΤΕΕ, να υπάρξει στοιχειώδης διαβούλευση για να μην υπάρξουν προβλήματα και κόστος στην εφαρμογή. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων, που αφορά την κτηνοτροφία. Και τρίτον, οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες σε ορισμένα προϊόντα, που εφαρμόζονται, για πρώτη φορά (π.χ. αραβόσιτος) να εκδοθούν τώρα και όχι όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές τους.

Επίσης, ο κ. Τσακίρης διευκρίνισε ότι ο όρος «άλλες αιτήσεις» που αναφέρθηκε από τον ίδιο αφορά στις καταχωρίσεις (λιπάσματα κ.λπ.) στο εργαλείο FAST και τα συναφή ψηφιακά εργαλεία που ενδεχόμενα θα αναπτυχθούν.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακίρης δήλωσε πως θα επιδιώξει να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα και θα λάβει υπόψη του κατά το δυνατόν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της ΕΘΕΑΣ για τα Οικολογικά Σχήματα, τις Ομάδες Παραγωγών, τους Ελαιοκομικούς Φορείς και κάθε άλλο ζήτημα που τέθηκε.

Οι υπουργικές αποφάσεις

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν υπογραφεί οι εξής υπουργικές: “Καθορισμός οριζόντιων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων”, “Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας”, “Λεπτομέρειες εφαρμογής της παρέμβασης Π1 – 32.3 – Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος – Ζωική Παραγωγή και ειδικότερα των Μέτρων για τη χορήγηση Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στον τομέα του βόειου κρέατος” και “Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος”, ενώ η τελευταία απόφαση που πήρε ΦΕΚ αφορούσε στις αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του πρόβειου και του αίγειου κρέατος.

Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω

Στο μεταξύ, πολύ πίσω έχει μείνει η χώρα μας ως προς την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ δηλαδή οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ να είναι τις επόμενες ώρες διαθέσιμη στους χειριστές των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων και σε κάθε αγρότη ξεχωριστά, έτσι ώστε να αρχίσει και επί της ουσίας η διαχείριση των δηλώσεων, τουλάχιστον 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων βέβαια και η Γερμανία, έχουν ολοκληρώσει απολύτως το θέμα των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2023.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε η απόφαση για τη συνδεδεμένη που θα ισχύσει για το αιγοπρόβειο κρέας και, με βάση όσα δήλωσε στο neakriti.gr ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, θα μπορούσε να προβλέπει και περισσότερα χρήματα για τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης.

«Δυστυχώς, όπως έγινε με την προηγούμενη ΚΑΠ, έτσι γίνεται και τώρα. Τόσο η φυτική όσο και η ζωική παραγωγή της Κρήτης είναι αδικημένη έναντι των μονοετών καλλιεργειών της υπόλοιπης Ελλάδας», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.

Ωστόσο, για τα 100 κιλά γάλακτος ανά ζώο σε ετήσια βάση, ώστε να είναι ένας κτηνοτρόφος δικαιούχος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ο ίδιος επισήμανε ότι είναι ένας εφικτός στόχος για τους σύγχρονους παραγωγούς της Κρήτης. Είναι όμως «σκληρός όρος» για τα ζώα της εκτατικής κτηνοτροφίας στο νησί.