Φαίνεται πως τα αποθέματα στην Ισπανία και την Ιταλία είναι λίγα ή μάλλον ελάχιστα στην περίπτωση των έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Με την τελευταία πράξη του Αυγούστου να κλείνει στα 2,70 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, οι προσδοκίες των παραγωγών για μια ανάκαμψη της αγοράς για το υπόλοιπο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου εντείνονται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ιταλοί και Ισπανοί σηκώνουν το τηλέφωνο για να ρωτήσουν «με τι τιμή θα ήταν ικανοποιημένοι οι παραγωγοί να πουλήσουν την πρώτη ύλη τους», ωστόσο πάνω σε αυτό το γύρισμα της αγοράς, οι παραγωγοί από την πλευρά τους παραμένουν επιφυλακτικοί αναμένοντας περισσότερες εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες.
Όπως εξηγούν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, πράξεις στα 2,80 ή ακόμα και 2,90 για περσινά ελαιόλαδα δεν αποκλείεται να ακουστούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για εκτιμήσεις σχετικά ασφαλείς, που προκύπτουν από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκφράζεται. Με τις υφιστάμενες συνθήκες, τα 3 ευρώ το κιλό για τα διαθέσιμα αποθέματα είναι μάλλον ανέφικτα, εκτός και αν ο Σεπτέμβριος αποδειχθεί «εχθρικός» για τους ελαιώνες της χώρας, φέρνοντας βροχές και υγρασίες, ενισχύοντας έτσι τον πληθυσμό του δάκου.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ακουστούν τιμές πάνω από τα 3 ευρώ, σε περίπτωση που τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς από τις Αθηνολιές της Λακωνίας πετύχουν συμβόλαια άνω των 4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με το κλίμα στην αγορά σχετικά επιβαρυμένο, οι πρώτες πράξεις ακούστηκαν γύρω από τα 3,80 ευρώ το κιλό, με την τιμή του προϊόντος να υποχωρεί πολύ σύντομα στα 3,20 και στη συνέχεια σε τιμές κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ.
Φέτος η κατάσταση δείχνει διαφορετική, με το εμπόριο ήδη να δείχνει περισσότερο διαλλακτικό για μια ανάκαμψη των τιμών. Άλλωστε η παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία αναμένεται μειωμένη, ενώ και η Ισπανία φαίνεται ότι θα απέχει από τα υψηλά που σημείωσε πριν από δύο χρόνια, στους 1,8 εκατ. τόνους σχεδόν. Παράλληλα, έπειτα από δύο σχεδόν χρονιές καθοδικής κίνησης της αγοράς, οι παραγωγοί δείχνουν απογοητευμένοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που μεσοπρόθεσμα θα έχει πιο κοστοβόρες συνέπειες τόσο για την αγορά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Ήδη στην Ιταλία, η αγορά επιδιώκει να σπάσει τις αντιστάσεις των 4 ευρώ το κιλό, με τις πρώτες πράξεις του μήνα στη Φότζια, να κλείνουν στα 3,90 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα και στα 4,50 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά. Εκεί η αγορά ψιθύριζε πως ανάκαμψη δεν πρόκειται να σημειωθεί όσο η Τυνησία εξακολουθεί να διαθέτει ποσότητες. Με προσφορές στα 1,75 ευρώ το κιλό από την χώρα της Βορείου Αφρικής, είναι εύκολο κανείς να καταλάβει τις συνέπειες στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου. Τους πρώτους έξι μήνες του 2020 η χώρα έριξε στην αγορά 240.000 τόνους, έναντι 80.000 το 2019. Η δραστηριότητα αυτή αν μη τι άλλο εξάντλησε λίγο έως πολύ τα αποθέματα της χώρας.
agronews.gr