Οι προειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη κυριαρχούν στις ειδήσεις στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το San Luis Obispo Tribune, το κύμα καύσωνα έπληξε την εξέχουσα ελαιοπαραγωγική κομητεία, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 43,3 ºC.

Το CBS News ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ ήταν τριψήφιες (σε βαθμούς Fahrenheit) σε ένα μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Σακραμέντο, με το θερμόμετρο να φτάνει τους  109 ºF (42,8 ºC) στις 16 Ιουλίου, αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Καλιφόρνια. Κέντρα ψύξης είναι ανοιχτά σε όλη την πολιτεία για να βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανάρρωση από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Με ελαιώνες σε όλη την κοιλάδα του Σακραμέντο, ο Τζιμ Λίπμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της California Olive Ranch, του μεγαλύτερου παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στους Olive Oil Times: «Δεν έχουμε πρόβλημα με τη ζέστη. Παρακολουθούμε πολύ στενά τα δέντρα μας και έχουμε φροντίσει να διασφαλίσουμε ότι τα δέντρα ποτίζονται σωστά».

«Η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα δέντρα και τους καρπούς τους για να διασφαλίσουμε ότι δεν υφίστανται αδικαιολόγητο στρες», πρόσθεσε. «Η υπερβολική ζέστη αυτή τη στιγμή του φαινολογικού κύκλου δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το δέντρο. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το δέντρο κλείνει και σταματά να σπρώχνει την ανάπτυξη της ελιάς, αναστέλλοντας τελικά τη συσσώρευση λίπους και αναγκάζοντας το δέντρο να αποβάλει τον καρπό της».

Εν τω μεταξύ, στα άλση του στη Madera, περίπου 220 χιλιόμετρα νότια του Σακραμέντο, ο Vincent Ricchiuti, ο ιδρυτής της Enzo Olive Oil Company, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα: «Τα ελαιόδεντρα και οι ελιές κρατάνε δυνατά», είπε στους Olive Oil Times. «Έχουμε επενδύσει σε πολλή τεχνολογία νερού για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες των καλλιεργειών μας σε πραγματικό χρόνο. Τα προγράμματα άρδευσης αυξήθηκαν σίγουρα τις τελευταίες εβδομάδες για να αντισταθμίσουν το κύμα καύσωνα».

Πίσω στην κοιλάδα του Σακραμέντο, ο Leandro Ravetti, ο κύριος παρασκευαστής ελαιολάδου και συν-διευθύνων σύμβουλος της Cobram Estate Olives, είπε ότι οι ελιές είναι φυσικά ανθεκτικά φυτά και ότι ακολουθώντας στρατηγικά μέτρα θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της υψηλής καρδιάς.

«Η ελιά είναι ένα πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό», είπε ο Ravetti στους Olive Oil Times. «Έχει μηχανισμούς για να χειρίζεται αρκετά καλά τα κύματα καύσωνα σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες κηπευτικών».

«Τα τελευταία 20 χρόνια, η Cobram Estate Olives και το σύστημα καλλιέργειάς της, Olive.iQ, συνεργάστηκαν για να λάβουν τα κατάλληλα στρατηγικά μέτρα για να προετοιμαστούν για πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο των ελαίων μας», πρόσθεσε.

Ο Ravetti περιέγραψε παραδείγματα στρατηγικών ενεργειών και πρακτικών. «Η υιοθέτηση μεσαίων έως υψηλών πυκνοτήτων φύτευσης οδηγεί σε υψηλότερο βαθμό και πιο σταθερά επίπεδα παραγωγής», είπε. «Η χρήση ενός ευρέος φάσματος ποικιλιών μας δίνει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουμε την τρέχουσα και μελλοντική ευελιξία που απαιτείται για να ενσωματώσουμε γενετικές που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις νέες κλιματικές συνθήκες».

«Η εφαρμογή της Olive.iQ κλιματικής ανάλυσης μας βοηθά στον προσδιορισμό των βέλτιστων περιοχών ανάπτυξης ή/και στον εντοπισμό πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων για να εφαρμόσουμε πρακτικές μετριασμού όταν είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Τα στρατηγικά μέτρα, είπε ο Ravetti, περιλαμβάνουν μια ποικιλία δράσεων και πρακτικών, όπως η υιοθέτηση συστημάτων άρδευσης με χαμηλή πίεση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής του νερού: «Το σύστημα άρδευσης έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη και εξαντλητική χαρτογράφηση του εδάφους που καθορίζει τις κατάλληλες περιοχές για ανάπτυξη και τον καταλληλότερο σχεδιασμό βαλβίδων και ρυθμίσεις βάρδιας», είπε. «Η υιοθέτηση του προηγμένου προγραμματισμού άρδευσης και η παρακολούθηση του εδάφους και των δέντρων βοηθούν στην καλύτερη αξιολόγηση του συστήματος απόκρισης στην ποσότητα νερού που εφαρμόζεται μέσω της άρδευσης.»

Οι προσπάθειες για την προστασία των ελαιόδεντρων συνάδουν με στρατηγικά βήματα για την προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων στα αγροκτήματα. Μια αναφορά από το Valley Public Radio υπογράμμισε ότι, καθώς το κύμα καύσωνα της Καλιφόρνια εντείνεται, οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Οι κρατικοί αξιωματούχοι λένε ότι στέλνουν περισσότερους αρμόδιους για να βοηθήσουν στην προστασία των εργαζομένων, επιβάλλοντας τους κανονισμούς της πολιτείας για τη θερμότητα.

Η αναφορά, μάλιστα, σημείωσε ότι τα πρώιμα σημάδια θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη και πονοκεφάλους. Ο νόμος της Καλιφόρνια απαιτεί από τους εργοδότες να παρέχουν διαλείμματα για τους εργαζόμενους, σκιά και πόσιμο νερό. Φάνηκε ότι σε ολόκληρη την Καλιφόρνια οι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν επιβάλει πρόστιμα σε περισσότερους από 500 εργοδότες για παραβίαση των κανονισμών για τη θερμότητα φέτος.

Αντίθετα, αξιωματούχοι των California Olive Ranch, Enzo και Cobram Estate δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας είναι κορυφαία προτεραιότητα. Οι εργοδότες πρόσθεσαν ότι εργάζονται επιμελώς για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες υψηλής ζέστης.

Συγκεκριμένα, ο Lipman εξήγησε ότι το California Olive Ranch έχει θεσπίσει διαδικασίες για τη φροντίδα της ασφάλειας των μελών της ομάδας: «Η εστίασή μας, πρώτα και κύρια, είναι η ασφάλεια των μελών της ομάδας μας, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα», είπε. «Όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, προσαρμόζουμε τα προγράμματα της ομάδας ώστε να είναι ενεργά τις πιο δροσερές ώρες».

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να εργάζονται νύχτες αντί για μέρες ή να μετατοπίζουν τις ώρες έναρξης σε χρονικά σημεία νωρίτερα μέσα στην ημέρα», πρόσθεσε. «Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση στη σκιά και στο νερό όταν βρίσκονται στο χωράφι. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική».

Ο Ricchiuti επανέλαβε ότι η ασφάλεια των μελών της ομάδας Enzo και των εργαζομένων του αγροκτήματος είναι κορυφαία προτεραιότητα, ειδικά σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης: «Φροντίζουμε πολύ για την ευημερία των μελών της ομάδας και διασφαλίζουμε ότι όλοι απολαμβάνουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον», είπε.

«Όταν η ζέστη ανεβαίνει, μεταθέτουμε το πρόγραμμά μας σε ένα νωρίτερο ξεκίνημα, ώστε να μην είμαστε έξω κατά τη διάρκεια των κορυφαίων θερμοκρασιών», πρόσθεσε ο Ricchiuti. «Θα κάνουμε, επίσης, ορισμένες αγροτικές δραστηριότητες, όπως τον ψεκασμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ πιο χαμηλές για τα μέλη της ομάδας μας».

Ο Ravetti συμφώνησε: «Η Cobram Estate χρησιμοποιεί υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης και μηχανοποίησης στις φάρμες της», είπε. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τις ώρες εργασίας και τις ώρες της ημέρας, όταν πρέπει να συμβαίνουν ορισμένες πρακτικές». «Αυτή η ευελιξία, με τη σειρά της, μας βοηθά να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό μας όταν παρατηρούνται ακραίες κλιματικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το CBS News, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν εκεί που κυμαίνονταν τη δεκαετία του ’90 (32 ºC έως 37 ºC), αν και μπορεί να επιστρέψουν και ακόμη υψηλότεροι αριθμοί στην περιοχή. Με φόντο αυτή την υπερβολική ζέστη, οι παραγωγοί στάθμισαν τι χρειάζεται για την επιτυχία στην επερχόμενη συγκομιδή.

Ο Lipman αναγνώρισε την άρδευση ως το ζωτικό συστατικό για μια επιτυχημένη συγκομιδή. «Η άρδευση είναι η πιο σημαντική μεταβλητή που ελέγχουμε σήμερα. Η άρδευση είναι κρίσιμη για τα φρούτα, ώστε να αποκτήσουν μέγεθος και να συσσωρεύσουν λίπη», είπε. “Εκτελούμε επίσης ορισμένες δραστηριότητες διαχείρισης θόλου για να επιτρέψουμε την αποτελεσματική αφαίρεση των καρπών με τις θεριστικές μηχανές.”

Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα από τον Ricchiuti: «Ανυπομονούμε για μια επιτυχημένη συγκομιδή αυτή τη σεζόν», είπε. «Έχουμε επενδύσει σε κάποια καταπληκτική τεχνολογία για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς επηρεάζονται τα δέντρα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές στο αγρόκτημα σε πραγματικό χρόνο».

«Η ελιά είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες, με δεδομένο ότι οι παρεχόμενες σχετικές πολιτιστικές πρακτικές όπως το κλάδεμα, η λίπανση και, βασικά, η άρδευση, εκτελούνται καλά», πρόσθεσε ο Ravetti. «Η συνέχιση της εφαρμογής βέλτιστων κηπευτικών πρακτικών κατά τους επόμενους μήνες θα είναι σημαντική για τη διασφάλιση της κανονικής ανάπτυξης του φρούτου και της συσσώρευσης λαδιού του».

«Τα αποτελέσματα θα επηρεάζονται πάντα σε κάποιο βαθμό από τις κλιματικές συνθήκες, αλλά με σωστή διαχείριση, είναι δυνατό να μετριαστούν οι πιθανές επιπτώσεις στις αποδόσεις και την ποιότητα», κατέληξε.

Πηγή: OliveOilTimes