Εκτός από την αισθητική απόλαυση, η πτώση των θερμοκρασιών και το χιόνι φέρνουν ευεργετικά οφέλη τόσο για την υγεία μας, τη ψυχική μας ευεξία, αλλά και για τα αγαπημένα μας ελαιόδεντρα.

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι στενά συνδεδεμένη με τις θερμοκρασιακές απαιτήσεις του δέντρου. Η ελιά αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά απαιτεί μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών για να διαφοροποιηθούν οι οφθαλμοί της και να παράγει καρπούς. Η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πρέπει να πέφτει κάτω από -7°C, αλλά η αντοχή των ελαιόδεντρων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών, η ατμοσφαιρική υγρασία, η εδαφική υγρασία, η παρουσία ανέμων, η ποικιλία της ελιάς, και άλλοι. Η ελιά χρειάζεται το ψύχος για να ανθίσει, και η διαφοροποίηση των βλαστοφόρων οφθαλμών της απαιτεί τουλάχιστον 10 εβδομάδες θερμοκρασίας κάτω από 16°C. Έτσι λοιπόν, τα χαμηλά ψυχρά είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, την ανθοφορία, και την καρποφορία της ελιάς, καθιστώντας το κρύο ευεργετικό για την επιτυχημένη καλλιέργειά της.

Πέρα από τα οφέλη για την ελιά, οι χειμερινές καιρικές συνθήκες έχουν επίσης θετική επίδραση στην υγεία και τη ψυχική ευεξία μας. Η αναζωογόνηση που προκαλεί το χιόνι και ο δροσερός αέρας του χειμώνα ανανεώνουν το πνεύμα και ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας.

Συνοψίζοντας, η έλευση του ψύχους και του χιονιού στην Ελλάδα είναι καλός οιωνός για όλους μας και βοηθάει στην επιτυχημένη καλλιέργεια των ελαιοκομικών καλλιεργειών μας, προσφέροντας ένα υγιές και εύφορο περιβάλλον για τα αγαπημένα μας δέντρα.

πηγη olivenews.gr