Ένα ακόμα χτύπημα δέχτηκαν στο εισόδημά τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο οι οποίοι, μετά την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας τα τελευταία δύο χρόνια, είδαν τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους κατά πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνται.
Με την τιμή της σταφίδας να είναι πλέον κάτω από τα 70 λεπτά/κιλό όταν προ πανδημίας ξεπερνούσε το 1,6 ευρώ/κιλό, οι παραγωγοί περίμεναν τα ποσά της συνδεδεμένης για να μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες από τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑ οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου πλησιάζουν τις 35.000.
Με την καλλιεργητική χρονιά να είναι σε εξέλιξη κι ενώ από το χειμώνα πολλοί παραγωγοί είχαν προειδοποιήσει πως δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα έξοδα τους με τόσο χαμηλή τιμή, είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικό να δεχθούν ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημά τους σημείωσε ο Πρόεδρος της ΣΑΣΟΟΕ Γιώργος Κατσούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Γιατί δεν καταβλήθηκαν τα σωστά πόσα
Πέρυσι υπήρξαν πολλές ζημιές στην παραγωγή σταφίδας στην Πελοπόννησο λόγω καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία ο ΕΛΓΑ κατέγραψε τη ζημιά κάθε παραγωγού αλλά δεν έστειλε τα στοιχεία ως όφειλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε οι παραγωγοί να λάβουν την ενίσχυση και για τα κιλά που είχαν ως απώλειες. Ειδικότερα το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δύο οργανισμών και στην προβληματική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία θα γινόταν η υποβολή των στοιχείων. Σύμφωνα με πηγές της ΕΡΤ Καλαμάτας, παραγωγοί είχαν προειδοποιήσει το υπουργείο για την επερχόμενη δυσλειτουργία, αλλά δεν εισακούστηκαν.
Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Φάνης Κουρεμπές, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι, «η ενίσχυση δεν καταβλήθηκε σε όλους τους παραγωγούς και σε όσους δόθηκε δεν ήταν σωστά τα ποσά. Σαν δικαιολογία ειπώθηκε ότι δεν έλαβαν τα χρήματα όσοι παραγωγοί ήταν σε έλεγχο. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρξαν πέρυσι ζημιές στην παραγωγή. Δεν δουλεύει όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανεβάσει τα πορίσματα ο ΕΛΓΑ με τις ζημιές για να διορθωθούν τα κιλά παράδοσης. Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των δύο οργανισμών. Έτσι χάνονται τα χρήματα των παραγωγών χωρίς δική τους ευθύνη».
Σύνταξη – Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς