Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024

Μειωμένη κατά 9% προβλέπεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα- Οι προβλέψεις για τη Μεσσηνία

 

Οι πρώτες προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» δείχνουν μία μέση μείωση της τάξεως του 9% από πέρυσι. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τους φθινοπωρινούς μήνες, πριν από τη συγκομιδή.

Από 30% έως και 50% μειωμένη υπολογίζεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τους εκπροσώπους των ΔΑΟΚ να διευκρινίζουν ότι η οριστική εικόνα θα έχει διαμορφωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού τα προβλήματα με τον καιρό συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί από τοπική κρατική αρχή, υπάρχουν περσινά αποθέματα σε όλους τους νομούς.

Μειωμένη κατά 40%-50% της περσινής εκτιμάται η παραγωγή στη Λακωνία, σύμφωνα με τον Απόστολο Μαυρίδη, από την τοπική ΔΑΟΚ. «Με τα νέα δεδομένα και την εμφάνιση του δάκου, αναμένεται να είναι ακόμα πιο μεγάλη η μείωση», ανέφερε. Μείωση που δεν θα ξεπεράσει το 30% του περσινού όγκου εκτιμά η ΔΑΟΚ Κορινθίας.

Στους 4.000 τόνους, από 6.000 πέρυσι, αναμένεται η παραγωγή της Αργολίδας. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν χωρίς αυτό να αποδεικνύεται υπηρεσιακά, διευκρίνισε η Μαρία Μαραθιανού από τη ΔΑΟΚ.

Καλή αναμένεται η παραγωγή σε Πυλία και Μεσσήνη, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Κυριάκο Σκούλικα, ενώ μειώσεις εκτιμώνται στους δήμους Οιχαλίας και Καλαμάτας. «Η συνολική εικόνα δείχνει ότι οι ζημιές είναι μικρότερες από αυτές που περιμέναμε. Η μείωση αναμένεται να είναι στο 20%, με τα έως τώρα δεδομένα», εξήγησε.

Το πλήγμα του καύσωνα δέχθηκαν και οι ελιές της Τριφυλίας, με τη ζημιά να φαίνεται περισσότερο όσο περνά ο καιρός, σύμφωνα με τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, προϊστάμενο της εκεί ΔΑΟΚ. «Αν προσθέσουμε και την παρατεταμένη ανομβρία τότε οι εκτιμήσεις είναι υψηλού ρίσκου» σχολίασε. «Πάνω από όλα πρέπει να καταλάβουν στον ΕΛΓΑ ότι πρέπει να καταγράψουν τη ζημιά που έχει γίνει» υποστήριξε. Μειωμένη κατά 30%-35% αναμένεται η παραγωγή και στην Αρκαδία.

«Μισοβεντέμα» εκτιμά η Κρήτη

Σε ό,τι αφορά τη φετινή εικόνα της παραγωγής, το πλήγμα από τον καύσωνα του Μαΐου, αλλά και η παρενιαυτοφορία της ελιάς, δίνουν την εικόνα περισσότερο μίας μέσης παραγωγής, ενώ ήδη ο δάκος έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε αρκετές περιοχές. Σημαντική αύξηση από τις περσινές ποσότητες αναμένει το Ηράκλειο, ενώ αυξήσεις προβλέπονται και σε Χανιά και Λασίθι. Χαμηλή ωστόσο έρχεται η πρώτη εκτίμηση για το Ρέθυμνο. «Μέση παραγωγή» εκτίμησε για τη Σητεία ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, αναφερόμενος στη ζημιά που προκάλεσε ο καύσωνας του Μαΐου. Καλύτερη από άποψη δάκου βλέπει τη φετινή χρονιά ο πρόεδρος της Ένωσης Μεραμβέλλου, Νίκος Ζαχαριάδης, ελπίζοντας όμως και σε καλύτερες τιμές των περσινών.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αυξημένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ μειώσεις αναμένουν Θάσος και Σαμοθράκη, με την τελευταία να ταλαιπωρείται από τον δάκο. Αισθητά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στη Μαγνησία, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες από πέρυσι περιμένει η Λάρισα, όπου όμως οι παραγωγοί αγωνιούν για τη διάθεση του προϊόντος τους και ιδιαίτερα για την τιμή. Μία καλύτερη χρονιά αναμένουν οι ελαιοπαραγωγοί στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας, ενώ διπλάσια της περσινής αναμένεται η παραγωγή της Θεσπρωτίας. Ο καύσωνας του Μαΐου, ο οποίος συνέπεσε με την ανθοφορία, θεωρείται υπαίτιος για μικρότερες αποδόσεις φέτος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Θετικά, όμως, κρίνεται η μέχρι τώρα περιορισμένη παρουσία του δάκου. Σε χαμηλά επίπεδα εμφανίζονται τα αποθέματα σε ελαιόλαδο, ωστόσο όλοι αναμένουν πώς θα εξελιχθεί η εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς και κυρίως της ποικιλίας Καλαμών. Ξηρασία και δάκος προβληματίζουν τη Δυτική Ελλάδα, ενώ λιγότερο φέτος θα είναι το ελαιόλαδο στην Αττική. Μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών αναμένει η Κέρκυρα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Χαλκιδική κι αυτό γιατί τα περσινά καιρικά φαινόμενα οδήγησαν ποσότητες της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στην ελαιοποίηση. Χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα από τον δάκο, πλην περιπτώσεων παραθαλάσσιων, πεδινών και ποτιστικών χωραφιών στη Λέσβο, η φετινή παραγωγή στα νησιά του Αιγαίου αναμένεται μειωμένη.

 

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …