Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024

Μέχρι 50.000 ευρώ θα μπορεί να φθάσει το πριμ εξόδου των 55άρηδων

Πιθανή εφάπαξ ενίσχυση εξόδου µέχρι 50.000 ευρώ µε όρο πλήρη µεταβίβαση της εκµετάλλευσης σε νέους. Ανανέωση δυναµικού, ενσωµάτωση νέας τεχνολογίας και επικέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας, συγκροτούν το πλαίσιο στο οποίο καλείται να κινηθεί τα επόµενα χρόνια η ελληνική γεωργία, πιθανότατα και ως ακρογωνιαίος λίθος του νέου οικονοµικού µοντέλου της χώρας

Για το πώς θα γίνει αυτό, υπάρχουν τρόποι, αυτό που χρειάζεται είναι σταθερός σχεδιασµός και συνέπεια στους στόχους. Όπως έγραφε και την περασµένη εβδοµάδα στο πρωτοσέλιδό της η Agrenda, στις Βρυξέλλες δείχνει να ωριµάζει η ιδέα για ένα πριµ εξόδου αγροτών ηλικίας άνω των 55 ετών και µάλιστα µε γενναία εφάπαξ ενίσχυση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα µπορεί να φθάνει ακόµα και τα 50.000 ευρώ.

Το πώς ακριβώς θα οικοδοµηθεί αυτό το µέτρο µένει να φανεί στην πορεία, ωστόσο πληθαίνουν οι υποστηρικτές που προκρίνουν την ταυτόχρονη εφάπαξ ενίσχυση µε πλήρη µεταβίβαση των στοιχείων της αγροτικής εκµετάλλευσης (δικαιώµατα και γη) και τον συνδυασµό της παρουσίας του µεταβιβάζοντας σε έναν ρόλο mentoring, δηλαδή εκπαιδευτή του νέου κατόχου της φάρµας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για την υιοθέτηση µιας τέτοιας λύσης, καθώς συµπίπτει µε την ψηφιακή επανάσταση στους αγρούς και την ταυτόχρονη στροφή της ευρωπαϊκής γεωργίας σε ένα µοντέλο διαχείρισης απόλυτα φιλικής προς το περιβάλλον και µάλιστα µε στόχο την παραγωγή αυθεντικών προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας.

                                         

 

Γιάννης Πανάγος

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …