Θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν στην Ισπανία, η οποία πλήττεται από ένα κύμα ζέστης, που παραπέμπει στις αρχές του καλοκαιριού, εν μέσω Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Aemet, η οποία εκφράζει την ανησυχία της μπροστά σε αυτήν την «ανωμαλία».

Σύμφωνα με την Aemet, τα θερμόμετρα έδειξαν 29,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα στην περιφέρεια της Βαλένθια (ανατολικά), 28,5 βαθμούς Κελσίου σε εκείνη της Μούρθια (νοτιοανατολικά) και 27,8 βαθμούς Κελσίου κοντά στη Μάλαγα, στο νότιο τμήμα της Ανδαλουσίας. Πολλά τοπικά ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιανουάριο σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υδράργυρος «έφθασε ή ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου» σε «σχεδόν 400 μετεωρολογικούς σταθμούς» της χώρας, ήτοι σε σχεδόν 1 στους 2, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Aemet Ρούμπεν ντελ Κάμπο.

Υπό αυτές τις συνθήκες κάτοικοι και τουρίστες ξεχύθηκαν στις παραλίες. Πολλοί έκαναν ηλιοθεραπεία, άλλοι προτίμησαν να παίξουν βόλεϊ, ενώ κάποιοι τόλμησαν να φορέσουν το μαγιό τους και να βουτήξουν.

«Είμαστε λίγο έκπληκτοι που είναι τόσο ευχάριστα ζεστά… Και είναι ωραία για εμάς τώρα, αλλά δεν νομίζουμε ότι είναι εντελώς φυσιολογικό», δήλωσε ο 66χρονος Θόρστεν Πέτερσεν, που βρέθηκε στη Μαδρίτη.

«Αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή πρέπει απλώς να δουν τι συμβαίνει: είτε κάνει πολύ κρύο είτε κάνει πολύ ζέστη. Νομίζω ότι πρόκειται για καταστροφή», σημείωσε η συνταξιούχος Αντέλα.

Στις παραλίες οι Ισπανοί για να αντιμετωπίσουν το κύμα ζέστης

Όλο και συχνότερα επεισόδια ζέστης

Πρόκειται για θερμοκρασίες «κανονικές για τα μέσα ή τα τέλη του μήνα Ιουνίου», δηλαδή «καλοκαιρινές», υπογράμμισε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, κάνοντας λόγο για μια «ανωμαλία».

Σύμφωνα με τον Νταβίντ Κορέλ, ερευνητή του πανεπιστημίου της Βαλένθια, αυτή η ζέστη εν μέσω του χειμώνα, η οποία καταγράφεται επίσης και στη νοτιοανατολική Γαλλία, προκαλείται από την παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα πάνω από τη Μεσόγειο.

«Δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες που να εκτιμούν τη μακροπρόθεσμη τάση αυτού του τύπου των επεισοδίων, όμως είναι σαφές ότι ζούμε αυτού του είδους τις ασυνήθιστες καταστάσεις περισσότερο και συχνότερα», εξήγησε στο AFPTV.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερα επεισόδια ζέστης όλο και συχνότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία ανησυχούν τους επιστήμονες.

Η χώρα κατέγραψε ήδη ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον Δεκέμβριο, με τον υδράργυρο να ανέρχεται στους 29,9 βαθμούς Κελσίου στη Μάλαγα, στην Ανδαλουσία (νότια), ένα ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο για τον μήνα Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ