Όπως εξηγεί ο κ. Σαλής, «μία εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που βγήκε τον Σεπτέμβρη αναφέρει ότι: Με βάση τον Ν.32/32/2004, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής ή φυτώρια, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, απασχολούμενοι αποκλειστικά στη σπορά, τη φύτευση, την περιποίηση, τη φροντίδα και τη συλλογή προϊόντων γης, όπως οι εργάτες που μαζεύουν ελιές, εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση του τέως ΙΚΑ και εντάχθηκαν στον τέως ΟΓΑ έως τις 31/12/2016 και πληρωνόταν με το περίφημο εργόσημο». Μέχρι τώρα, ο ΕΦΚΑ πληρώνεται με εργόσημο. «Από 1/1/2017 ήρθε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου (43/87/2016), βάσει του οποίου έχουν εφαρμογή στους εργάτες γης οι διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ», συνεχίζει ο κ. Σαλής.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, αυτό σημαίνει «ότι από τον Ιανουάριο του 2017 έπρεπε να είχε καταργηθεί το εργόσημο και οι εργάτες να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ! Αυτός ο νόμος έγινε γνωστός όταν κάποιοι εργαζόμενοι στην Άρτα βγήκαν στη σύνταξη και πήγαν στον ΕΦΚΑ προκειμένου να μάθουν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η επιχείρηση τιμωρήθηκε με 28.000 ευρώ πρόστιμο, επειδή τους είχε με εργόσημο. Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι ο ΕΦΚΑ πληρώνεται ακόμα και σήμερα με εργόσημα, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις».

Όλα δείχνουν ότι το εργόσημο πάει για κατάργηση και, φυσικά, αυτό σημαίνει οικονομική επιβάρυνση των αγροτικών επιχειρήσεων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Από το αρμόδιο υπουργείο έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των επαφών με τους φορείς ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι θα ισχύει. «Ζούμε όλοι με την αβεβαιότητα. Εάν τελικά ισχύσει αυτό, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και μεγάλες. Κάποιοι, και δεν θα είναι λίγοι, δεν θα αντέξουν στο οικονομικό κόστος που θα εκτοξευθεί», προειδοποιεί ο κ. Σαλής.