Η Ένωση Ελαιολάδου Βορείου Αμερικής (NAOOA)* εξέτασε τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου και αναφέρθηκε στην πτώση της παραγωγής κατά την περασμένη εμπορική περίοδο και στις προβλέψεις για την τρέχουσα 2023/24.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NAOOA, η περσινή εσοδεία ήταν δύσκολη για πολλές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Η Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, είδε την παραγωγή της να μειώνεται στο 50% περίπου των πρόσφατων μέσων όρων. Άλλες μεγάλες παραγωγικές χώρες είδαν επίσης σημαντικές μειώσεις. Ενώ οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ότι η φετινή σοδειά θα ήταν καλύτερη, οι εκθέσεις του κλάδου που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι η παραγωγή της Ισπανίας το 2023/24 δεν θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, λόγω των απογοητευτικών αποδόσεων των ελαιοτριβείων σε αναλογία ελαιόλαδο:ελαιόκαρπος. Εξετάζοντας τις εκτιμώμενες εκθέσεις παραγωγής από άλλες χώρες, με την Ιταλία να ανακάμπτει, αλλά την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν μεγάλες μειώσεις, φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η συνολική παγκόσμια παραγωγή για τη συγκομιδή 2023/24 θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι.

Ενώ οι παράγοντες αυτοί συνεχίζουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες τιμές της παγκόσμιας αγοράς δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη πλήρως στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μάρκες ιδιωτικής ετικέτας, οι οποίες ενδέχεται να έχουν αγοράσει ελαιόλαδο πριν αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές. Μέχρι η τιμολόγηση στο λιανικό εμπόριο των ΗΠΑ να αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματικότητα της αγοράς, δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι νέες συνθήκες στη ζήτηση στις ΗΠΑ, σημειώνεται από τη NAOOA.

Υπό το πρίσμα των υψηλότερων τιμών και της περιορισμένης προσφοράς, η NAOOA ανακοίνωσε ότι ξεκινάνε το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου ελαιολάδου της χώρας, προκειμένου να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι λαμβάνουν την ποιότητα και την αυθεντικότητα που τους αξίζει και να αποτρέψουν κάθε πιθανό κακόβουλο παράγοντα που μπορεί να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Το πρόγραμμα δοκιμών θα ξεκινήσει με δειγματοληψίες στις αρχές του 2024, ώστε να συμπέσει με τις πρώτες μεγάλες αποστολές ελαιολάδων από την πιο πρόσφατη καλλιεργητική περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο (βλ. Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale για το ελαιόλαδο & την υγεία)

Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να κατανοήσουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το ελαιόλαδο εμπεριέχει και προσφέρει μεγάλη αξία – ακόμη και αν οι τιμές έχουν ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα. Το ελαιόλαδο βοηθάει στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και προστατεύει από πλήθος ασθενειών. Επίσης, το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο καλό για εμάς, αλλά και για τον πλανήτη. Σε αντίθεση με πολλά άλλα μαγειρικά έλαια, το ελαιόλαδο παράγεται από μια μόνιμη καλλιέργεια (δηλ. ένα δέντρο έναντι μιας καλλιέργειας που πρέπει να ξαναφυτεύεται κάθε χρόνο) και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου απορροφά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μιας πόλης 7 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Η NAOOA πιστεύει επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια και τη διαχείριση των υδάτων σε όλο τον κόσμο, ώστε να διασφαλιστεί καλύτερα η σταθερότητα της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου και να καλυφθούν οι τάσεις αύξησης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και αλλού.

(*) Η Ένωση Ελαιολάδου Βορείου Αμερικής (NAOOA)* εκπροσωπεί τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αγορά της Αμερικής, την “ατμομηχανή” της παγκόσμιας κατανάλωσης καθώς έχοντας ξεπεράσει τους 300.000 τόνους αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά εκτός Μεσογείου (Ισπανίας, Ιταλίας).

πηγη olivenews.gr