Η Bayer πληρώνει αποζημίωση 10 δισ. δολάρια για ζιζανιοκτόνο που συνδέεται με καρκίνο

Η Bayer, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο, συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Σύμφωνα με τους New York Times, δικηγόροι της Bayer αποκάλυψαν σήμερα πως η εταιρεία θα καταβάλει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση καταναλωτών που διαγνώστηκαν με καρκίνο και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, αλλά και για τυχόν μελλοντικές αγωγές.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονταν πως η έκθεσή τους στο ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου την ίδια ώρα που η Bayer επέμενε ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο.

Ωστόσο οι ενάγοντες παρέπεμψαν σε μελέτες που συνδέουν την ουσία γλυφοσάτη με το λέμφωμα non-Hodgkin’s.

«Είναι σπάνιο να βλέπουμε έναν συναινετικό διακανονισμό με τόσα πολλά μηδενικά», δήλωσε η Nora Freeman Engstrom, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Το ζιζανιοκτόνο το παρήγαγε ο όμιλος αγροχημικών Monsanto που εξαγοράστηκε από την Bayer. Όταν έγινε η εξαγορά έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 2018, η μετοχή της Bayer είχε πέσει κατά 23%.

πηγη Protothema.gr

Δείτε επίσης εδώ

Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για μικρές επενδύσεις των αγροτών

Μικρά κατά βάση επιχειρηματικά σχέδια με άμεση αναφορά στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές που …