Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024

Η Τυνησία υπογράφει συμφωνία με την ΕΕ, θα περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο

Είδε τα προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου και την αυξημένη ζήτηση η Τυνησία και θέλει να μπει δυναμικά για να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας κ. Κάις Σαγιέντ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα, φον ντερ Λάιεν, υπέγραψαν μια συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας».

Το μνημόνιο κατανόησης καλύπτει πέντε πυλώνες: μακροοικονομική σταθερότητα, εμπόριο και επενδύσεις, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επαφές μεταξύ των λαών και μετανάστευση. Θα υλοποιηθεί μέσω των διαφόρων μορφών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τυνησίας, ακολουθώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τις ισχύουσες διαδικασίες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία, όπως είπε, «επενδύει στην κοινή ευημερία» των δύο χωρών.

Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα δύο μέρη εργάζονται για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων για να εγγυηθούν την πρόσβαση σε ποιοτικό πόσιμο νερό, να εργαστούν για τη βιώσιμη γεωργική άρδευση, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης ύδατος χωρίς νερό (βρόχινο νερό, υφάλμυρο νερό και επεξεργασμένα λύματα) και να αναπτύξουν στρατηγικής υποδομής για τη διαχείριση και μεταφορά υδάτων.

Επίσης ΕΕ και Τυνησία θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της βιώσιμης γεωργίας, της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων προς όφελος της ενίσχυσης του εμπορίου δημητριακών και ορισμένων γεωργικών προϊόντων (ελαιολάδου), αναφέρει η ΕΕ.

Παϊσιάδης Σταύρος
πηγη agrotypos.gr

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …