Τετάρτη , 28 Φεβρουαρίου 2024

Ζητούνται μέτρα λόγω ακαρπίας της επιτραπέζιας ελιάς”

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την ακαρπία των ποικιλιών της επιτραπέζιας ελιάς, που φέτος έπληξε την καλλιέργεια καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου (ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις) έθεσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ) στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, το θέμα τέθηκε – μεταξύ άλλων – σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων: αμπέλου και οίνου (ΕΔΟΑΟ), βάμβακος (ΕΔΟΒ), επιτραπέζιας ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ), ρυζιού (ΕΔΟΕΡ), ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και πυρηνόκαρπων (ΔΟΠ) για ενημέρωση και συζήτηση επί προβλημάτων που αφορούν στις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και σχετικών προτάσεων.

Η ΕΔΟΕΠΕΛ έθεσε την ακαρπία των ελαιόδεντρων επιτραπέζιων ποικιλιών, την οφειλόμενη στην κλιματική κρίση και την εξαιτίας αυτής ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις).

Στο τραπέζι των συζητήσεων και η ακαρπία της επιτραπέζιας ελιάς

Η ακαρπία έχει πλήξει τις ποικιλίες των επιτραπέζιων ελιών

Τι απάντησε το ΥπΑΑΤ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ γνωρίζει το θέμα και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Ε.Ε. και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες, και
  • του μείζονος και χρόνιου προβλήματος της έλλειψης μετακλητών εργατών γης που οδηγεί σε αδιέξοδο την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων της χώρας και μεταξύ αυτών και των επιτραπέζιων ελιών, επιδρώντας αρνητικά σε όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Ενημερώθηκε ο υφυπουργός για το από 10/2/2023 έγγραφο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ενδεικτικά τα σημαντικότερα θέματα που έχει αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, καθώς και ρεαλιστικές προτάσεις της Οργάνωσης. «Έγγραφο που παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει αποσταλεί καμία απάντηση ή/και επικοινωνία. Και ότι το ως άνω έγγραφο εστάλη εκ νέου στην νέα ηγεσία του  υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναμένουμε την ανταπόκριση του», επισημαίνει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ.

Δείτε επίσης εδώ

Φάρμακο «από ελαιόλαδο» πολλά υποσχόμενο για ορισμένους τύπους καρκίνου – Έρευνα αποκαλύπτει

Τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου αναδεικνύονται και στη φαρμακολογία, με ένα νέο σκεύασμα με ελαϊκό …