Το λένε υγρό χρυσό.
Γράφει η Τάνια Νικολοπούλου
Το ελαιόλαδο ήταν από καιρό βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, αλλά μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε ότι όχι μόνο κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα, αλλά και το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα.
Πριν από λίγους μήνες, είπα να δοκιμάσω να πίνω μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Ξέρω – ακούγεται λίγο έντονο – αλλά αφού άκουσα και διάβασα πολλά για όλα τα οφέλη, έγινε το πρώτο βήμα στην πρωινή μου ρουτίνα. Και μόλις του έδωσα λίγο χρόνο, έγινε συνήθεια που αποφάσισα να ακολουθήσω, λόγω όλων των ευεργετικών επιπτώσεων που παρατηρούσα.
Τι είναι το ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από το άλεσμα της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια το στραγγίσιμο του υγρού που βγαίνει.
Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου;
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το ελαιόλαδο είναι «ένα πρωταρχικό παράδειγμα φαρμακευτικής τροφής. Είναι μια φανταστική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που ονομάζεται ελαϊκό οξύ και πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνη Ε, ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και την ικανότητα να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να μειώνουν τη φλεγμονή [και] να προστατεύουν την καρδιά. Ειδικά η ελαιοκανθάλη έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και πρόσφατα, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή δρα παρόμοια με μια χαμηλή δόση ιβουπροφαίνης και επομένως χρησιμοποιείται ως βιώσιμος τρόπος προστασίας από κοινές χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες .
Επιπλέον, το ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη του στην υγεία του εντέρου. «Μπορεί να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων καθώς και να θρέψει την επένδυση του εντέρου, με μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ανακούφιση από ερεθισμούς του εντέρου, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Για ένα τόσο οικονομικό και προσιτό συστατικό, υπάρχουν ατελείωτα οφέλη».
Άλλα οφέλη του ελαιολάδου
- Καταπολεμά τον διαβήτη
- Κάνει καλό στην καρδιά
- Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
- Διατηρεί τη χοληστερόλη υπό έλεγχο
- Είναι αντιφλεγμονώδες
- Δυναμώνει τα οστά
- Συνδέεται με λιγότερα περιστατικά εγκεφαλικού
- Μπορεί να βοηθήσει με ένα πιο υγιές έντερο
- Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο , βοηθώντας στην αντιμετώπιση της κακής διάθεσης
Κανονικό ελαιόλαδο έναντι παρθένου ελαιόλαδου: ποιο είναι καλύτερο;
Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ευεργετική κουταλιά, ψάξτε για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι τυπικές παραλλαγές του ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα για να εξαγάγουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τα φρούτα, αλλά το παρθένο ελαιόλαδο δημιουργείται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία ψυχρής έκθλιψης και αφήνεται ακατέργαστο, που αφήνει όλα τα ευεργετικά μόρια σε διακριτικότητα.
Πρέπει να πίνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο καθημερινά;
Το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης, σύμφωνα με την Jessica Shand , μια φυσικοπαθητική διατροφολόγο είναι η γεύση. Προτείνει αντί αυτού να προσθέσετε ελαιόλαδο στα πιάτα σας. «Για να κάνετε μια πιο βιώσιμη τη συνήθεια, ρίξτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα γεύματά σας, καθώς αυτό ενισχύει επίσης την απορρόφηση βασικών λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών από το φαγητό σας, όπως βιταμίνες A, D, E και K, λυκοπένιο και βήτα. Η καροτίνη ενισχύει το γεύμα σας και ενισχύει σημαντικά το θρεπτικό της προφίλ με υγιή λίπη, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιοξειδωτικά», λέει, «βοηθώντας σας να πάρετε ακόμη περισσότερη τροφή στο σώμα σας με όλα τα οφέλη της τάσης του ελαιολάδου».
Γιατί να παίρνετε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί;
Υπάρχει κάτι πολύ ισχυρό στο να κάνετε ένα «εμβόλιο» ευεξίας το πρώτο πράγμα το πρωί (ακριβώς όπως η λήψη μηλόξυδου ή νερού με λεμόνι). Εκτός από όλα τα οφέλη της προσθήκης ελαιολάδου στη διατροφή σας γενικά, η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας το πρωί με άδειο στομάχι έχει ιδιαίτερα οφέλη:
- Βοηθάει το στομάχι στην πέψη
- Βελτιώνει την εντερική διέλευση
- Ρυθμίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου
- Χρησιμεύει ως καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών
πηγη corfustories.com