Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα της ελιάς, τα πρόσφατα χρόνια έχουν δει μια αύξηση του ενδιαφέροντος μεταξύ των φορέων στον αγροτροφικό τομέα και των ερευνητών, οι οποίοι δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τη γενετική ερημοποίηση, καθώς και να μελετήσουν και να εκτρέψουν πιο ανθεκτικές ποικιλίες.
«Το ελαιόδεντρο (Olea europaea subsp. europaea) είναι ένα πολύ αρχαίο είδος δέντρου με μεγάλο πλούτο γενετικής ποικιλομορφίας», δήλωσε η Samanta Zelasco, ερευνήτρια στο Κέντρο Ελιάς, Φρούτων και Εσπεριδοειδών Καλλιεργειών του Συμβουλίου για τη Γεωργική Έρευνα και την Ανάλυση Γεωργικής Οικονομίας (CREA-OFA) στο Ρέντε, στην Καλαβρία. «Πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο όρος ‘γενετική ποικιλομορφία’ είναι ο επιστημονικός ορισμός που στο δημόσιο διάλογο συνήθως αντικαθίσταται από τον όρο βιοποικιλότητα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο υπολογισμό που πραγματοποιήθηκε από τον CREA το 2012, το γενετικό υλικό της ελιάς που υπάρχει στις μεγάλες συλλογές ex situ σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε σε τουλάχιστον 2.629 διαφορετικές ποικιλίες.
Η Ιταλία διαθέτει την πλουσιότερη γενετική ποικιλομορφία, με 734 ονομασίες που καταγράφονται στο εθνικό μητρώο των ποικιλιών φρούτων, το οποίο ανανεώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας το 2020.
«Η Ιταλία εκθρονίζει έναν πολύ υψηλό αριθμό ποικιλιών, και η σύνθεση του γενετικού υλικού της ελιάς είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικίλη στον κόσμο,» δήλωσε η Zelasco. «Βρισκόμενη στο κέντρο της Μεσογείου, για χιλιετίες, η χώρα έχει υποστεί αρκετά ιστορικά γεγονότα και κινήσεις πληθυσμού που έχουν ευνοήσει την εισαγωγή και την ανταλλαγή φυτικού υλικού, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της ποικιλιακής κληρονομιάς της.»
Σήμερα, συχνές αναφορές για υποτιθέμενα νέα γενότυπα υποδεικνύουν μια μεγάλη ποικιλομορφία γενετικού υλικού. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο ακριβής αριθμός των ποικιλιών δεν μπορεί να καθοριστεί με βεβαιότητα λόγω πολλαπλών περιπτώσεων συνωνυμίας και ομωνυμίας.
«Πρόσφατα διεξήγαμε μια εμπεριστατωμένη μοριακή έρευνα των ιταλικών ποικιλιών χρησιμοποιώντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό δεικτών που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του γονιδιώματος,» είπε η Zelasco. «Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τη μελέτη, αλλά μπορούμε ήδη να πούμε ότι πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος του γενετικού υλικού, ίσως το ήμισυ, αντιπροσωπεύεται από περιπτώσεις συνωνυμίας.» «Το ίδιο πιθανώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες,» πρόσθεσε. «Παρ’ όλα αυτά, η Ιταλία διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό ποικιλιών, που είναι αποτέλεσμα τοπικών επιλογών. Στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας μπορούμε να βρούμε περίπου 30 έως 40 ποικιλίες, και μετά ένα ευρύ γενετικό υλικό και σε τοπικό επίπεδο.»
Πολλές γραμμές επιστημονικών αποδείξεων υποδεικνύουν ότι η περιοχή «εξημέρωσης» του ελαιόδεντρου είναι η Εγγύς Ανατολή (δηλαδή η ανατολική Μεσόγειος περιοχή που περιλαμβάνει τη σημερινή Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη και το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας), από όπου διαδόθηκε σε όλη τη Μεσόγειο.
Η βλαστική αναπαραγωγή έπαιξε έναν κρίσιμο ρόλο, για τον οποίο και μπορούν να βρεθούν πολλές περιπτώσεις συνωνυμίας στο γενετικό υλικό της ελιάς – η Zelasco παρέχει το παράδειγμα της τοσκανικής ποικιλίας Santa Caterina που δείχνει το ίδιο μοριακό προφίλ με την ισπανική καλλιέργεια Gordal Sevillana. Ταυτόχρονα, το ελαιόδεντρο έχει διαφοροποιηθεί τοπικά, δημιουργώντας πολλές ποικιλίες.
«Όταν περιπτώσεις συνωνυμίας, δηλαδή διαφορετικές ονομασίες της ίδιας καλλιέργειας, μπαίνουν στο παιχνίδι, μπορεί να προκύψουν εμπορικά προβλήματα,» είπε η Zelasco «Οι νομικές διαφωνίες που σχετίζονται με την προέλευση των επιτραπέζιων ελιών και των εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων από διαφορετικούς γεωγραφικούς τόπους από αυτούς που προβλέπονται από τους κανονισμούς παραγωγής Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (PGI) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (PDO) γίνονται όλο και συχνότερες.»
«Η επαναακολουθιασμός των γονιδιωμάτων των ποικιλιών που περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή δεικτών ειδικών για τις καλλιέργειες, που θα μπορούν να αναγνωρίζουν αναμφισβήτητα τις μεμονωμένες ποικιλίες και να παρέχουν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα γενετικής πιστοποίησης,» πρόσθεσε.
Στο τρέχον πλαίσιο, όπου η έρευνα στοχεύει στον εντοπισμό λύσεων στον τομέα της βιωσιμότητας, ένα πλούσιο και ποικίλο γονιδιακό απόθεμα μπορεί επίσης να γίνει χρήσιμο για την εξαγωγή γονιδίων για προγράμματα βελτίωσης της γενετικής. «Μια ευρεία βιοποικιλότητα είναι χρήσιμη για τους ερευνητές που θέλουν να διεξαγάγουν νέα προγράμματα εκτροφής,» δήλωσε η Zelasco. «Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μιας ποικιλίας σε αγρονομικό επίπεδο, να ανιχνεύσουμε τα γονίδια στο DNA της που βελτιώνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή τις μεταλλάξεις εντός των γονιδίων που είναι υπεύθυνες για τη βελτίωση των αγρονομικών χαρακτηριστικών.»
Για να παρατηρήσουμε τη γενετική έκφραση διαφορετικών ποικιλιών, πρέπει να μελετήσουμε τη συμπεριφορά τους σε ένα μόνο περιβάλλον, εξ ου και η σημασία των συλλογών.
«Απαιτούνται χρόνια για να καταγράψουμε τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά και να χαρακτηρίσουμε μια ποικιλία, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη τα «on-years» και «off-years» στον αλλαγόφυλλο κύκλο του ελαιόδεντρου και χρειαζόμαστε αξιόπιστα δεδομένα που να επαναλαμβάνονται για τουλάχιστον τρία ή τέσσερα έτη,» δήλωσε η Zelasco.
«Εφόσον τα περισσότερα αγρονομικά χαρακτηριστικά εξαρτώνται από το περιβάλλον, η σύγκριση μεταξύ ποικιλιών πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα περιβάλλοντα που μπορούν να αντιπροσωπεύονται ακριβώς από τις συλλογές που περιλαμβάνουν κοινές ποικιλίες,» πρόσθεσε. «Μόλις ολοκληρωθεί η σύγκριση μεταξύ των ποικιλιών, μπορούμε να εντοπίσουμε ποια γονίδια εμπλέκονται και ποιες μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών.»
Αυτές οι μεταλλάξεις χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην καινοτόμα γονιδιακή τεχνική που ονομάζεται επεξεργασία γονιδιώματος, η οποία ανήκει στις τεχνικές βοηθημένης εξέλιξης, την πιο πρόσφατη καινοτομία στον τομέα. Η επεξεργασία του γονιδιώματος αποτελείται από την ακριβή τροποποίηση του γονιδιώματος σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αντίθετα από την παραδοσιακή μεταλλαγένεση που δρα τυχαία.
«Οι βελτιστοποιημένες μεταλλάξεις εντοπίζονται μέσω στατιστικής προσέγγισης και δεν μεταφέρουμε το DNA, αλλά εντοπίζουμε τις αλληλουχίες και δίνουμε οδηγίες σε ένα σύμπλεγμα ένζυμων που είναι σε θέση να αναπαράγει τη μετάλλαξη,» είπε η Zelasco. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ενίσχυσης της γενετικής ποικιλομορφίας του ελαιόδεντρου,» πρόσθεσε. «Συγκεκριμένα, εντοπίζουμε τα βελτιστοποιημένα χαρακτηριστικά και τα αναπαράγουμε στην ποικιλία που θέλουμε να βελτιώσουμε, χωρίς να αλλοιώσουμε το γενετικό της υπόβαθρο.»
Για να αναφέρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, η ποικιλία Carolea, που είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη στην Καλαβρία, είναι μία από τις καλλιέργειες που μελετούν οι ερευνητές του CREA για την ευαισθησία της στην Spilocaea oleaginea, που προκαλεί την ασθένεια του πεταλοφθόρου, ένα πιθανώς αξιοσημείωτο φυτοπαθολογικό πρόβλημα. «Πρόσφατα, έχουμε φαινοτυποποιήσει την ευαισθησία στο Spilocaea oleaginea τουλάχιστον 150 ποικιλιών στη συλλογή μας και, συνεπώς, σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τις βελτιστοποιητικές μεταλλάξεις συσχετίζοντας το γονότυπο με το φαινότυπο,» δήλωσε η Zelasco.
«Τα γονίδια που ευθύνονται για την αντίδραση του φυτού στον παθογόνο έχουν επίσης πρόσφατα αναγνωριστεί από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Παλέρμο,» πρόσθεσε. «Στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια, πιθανόν θα είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε τη βελτιστοποιητική μετάλλαξη σε αυτή την ποικιλία μέσω της τεχνικής επεξεργασίας του γονιδιώματος και, συνεπώς, να έχουμε μια βελτιωμένη ποικιλία Carolea που αντέχει στην ασθένεια του πεταλοφθόρου.»
Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των φυτοϋγειονομικών μεταχειρίσεων με φυτά λιγότερο ευάλωτα σε ορισμένες ασθένειες, οι έρευνες πάνω σε καινοτόμες γονιδιακές τεχνικές ανοίγουν τον δρόμο για την επιλογή περισσότερων φυτών που είναι κατάλληλα για νέα κλιματικά σενάρια. Τέλος, η μελέτη του γενετικού υλικού καθιστά δυνατό τον επανεντοπισμό ποικιλιών που είχαν αφεθεί στην άκρη και οι οποίες διαθέτουν χαρακτηριστικά που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο παρόν πλαίσιο.
«Μπορώ να φέρω το παράδειγμα μιας παραμελημένης ποικιλίας από την Απουλία, που ονομάζεται Τοσκανίνα, η οποία διαθέτει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ και φαινολικές ενώσεις και ξεκινά την παραγωγή νωρίς, ενώ είναι αρκετά παραγωγική με μέτρια εναλλαγή,” δήλωσε η Zelasco. «Αυτήν τη στιγμή τη δοκιμάζουμε για την ανοχή της στον υδατικό και βιοτικό στρες,» πρόσθεσε. «Τέτοιου είδους πληροφορίες ακόμα λείπουν, καθώς αυτές οι πτυχές έχουν γίνει πρόσφατα προτεραιότητα για τον επιστημονικό κόσμο.»
Τη στιγμή της συγγραφής, πέντε νέες εισαγωγές είναι έτοιμες να συμπεριληφθούν στη συλλογή του CREA στο Mirto Crosia, που βρίσκεται στην Ιονική ακτή της Καλαβρίας, στην επαρχία της Κοζέντζα – έχοντας γενετικά χαρακτηριστεί, οι εισαγωγές διαθέτουν μοναδικά μοριακά προφίλ.
«Αυτές είναι ακόμα αδημοσίευτες εισαγωγές, επομένως πιθανές νέες ποικιλίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα καθορισμένο όνομα,” ανέφερε η Zelasco. Επεσήμανε ότι βρέθηκαν στην Καλαβρία και σε άλλες ιταλικές περιοχές και μερικές από αυτές προέρχονται από φυτά που αναπτύχθηκαν από βλαστοκόπους ριζών αιώνων, μνημειακά φυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός από το ριζικό στοκ του Olivone του Fibbianello στο Semproniano, στην Τοσκάνη.
«Τα μνημειακά ελαιόδεντρα είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης για να κατανοήσουμε τη φυλογένεση του είδους,» δήλωσε η Zelasco. «Μια πολύ λεπτομερής γονιδιακή ανάλυση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς το είδος έχει εξελιχθεί από τη φάση της εξημέρωσης έως σήμερα.»
«Πράγματι, μια τρέχουσα τάση είναι η δημιουργία συλλογών άγριων φυτών, και μια νέα συλλογή αυτού του είδους δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Κροατία,» πρόσθεσε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το υλικό άγριων ελιών αποτελεί αποθεματικό νέων γονιδίων πολύ χρήσιμων για ένα πρόγραμμα εκλογής, ειδικά για την αναγνώριση πιο ανθεκτικών αγρονομικών χαρακτηριστικών.»
Πηγή: OliveOilTimes elaiaskarpos.gr