Αν και είναι ακόµα νωρίς για ασφαλείς εκτιµήσεις, αρκετοί είναι αυτοί που απορρίπτουν το ενδεχόµενο να κινηθεί η αγορά στα χαµηλά όρια της τρέχουσας εµπορικής περιόδου. Με άλλα λόγια, «δεν θα δούµε 3γραµµο προϊόν στα 2,10 και στα 2,20 ευρώ το κιλό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Agrenda ο Νίκος Ρενιέρης, στέλεχος εξαγωγικής εταιρείας ελαιολάδου µε έδρα τα Χανιά. Πράγµατι, φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, µε το εµπόριο ήδη να δείχνει περισσότερο διαλλακτικό για µια ανάκαµψη των τιµών.
Άλλωστε η παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία αναµένεται µειωµένη, ενώ και η Ισπανία φαίνεται ότι θα απέχει από τα υψηλά που σηµείωσε πριν από δύο χρόνια, στους 1,8 εκατ. τόνους σχεδόν.
Παράλληλα, έπειτα από δύο σχεδόν χρονιές καθοδικής κίνησης της αγοράς, οι παραγωγοί δείχνουν απογοητευµένοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που µεσοπρόθεσµα θα έχει πιο κοστοβόρες συνέπειες τόσο για την αγορά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σηµειώνεται ότι ήδη στην Ισπανία έχουν ανακοινωθεί νοµοθετικές ρυθµίσεις που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν αρχής γενοµένης µε την έναρξη της επερχόµενης σεζόν. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι µεγαλύτεροι ελαιοκοµικοί συνεταιρισµοί της χώρας θα υπογράψουν µνηµόνιο συνεργασίας για την εύρυθµη ροή του προϊόντος που διαχειρίζονται προς την αγορά.
Στην εγχώρια πραγµατικότητα, βασική προϋπόθεση από πλευράς παραγωγών ωστόσο, είναι η διασφάλιση κατά το δυνατόν της ποιότητας του προϊόντος, µε έγκαιρες παρεµβάσεις σ τον ελαιώνα το προσεχές διάστηµα. Έως τώρα οι ξηρές συνθήκες δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια στο δάκο, ωστόσο οι παγίδες δείχνουν ότι καραδοκεί. Αν δεν σηµειωθούν ακραία καιρικά φαινόµενα, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν διαθέτει χαρακτηριστικά πρωιµότητας ούτε οψιµότητας.
Στην Ιταλία τέλος, η αγορά επιδιώκει να σπάσει τις αντιστάσεις των 4 ευρώ, µε τις πρώτες πράξεις του µήνα στη Φότζια να κλείνουν στα 3,90 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα και στα 4,50 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά.
πηγη agronews.gr