Στην Σάμο, από Παρασκευή 17/06/2023 και με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, θα ξεκινήσει τοπική διαβροχή δακοκτονίας.
Οι επεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί στις ελαιοκομικές περιοχές ως εξής:
Ο ψεκασμός θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της αναλυτικής Διακήρυξης 1/2022, των γραπτών οδηγιών (ασφάλειας, δοσολογία εντομοκτόνου κλπ) που έχουμε χορηγήσει και εντός των επιτρεπόμενων χρονικών ορίων.
Για την παρασκευή του ψεκαστικού διαλύματος θα χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο FORZA ZEON 10SC (Δ.Ο.: lambda cyhalothrin, PHI: 7 ημέρες).
Ο ψεκασμός διακόπτεται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών (άνω των 28ο C), ισχυρών ανέμων ή βροχόπτωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια του ψεκασμού, είναι απαραίτητη η παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα, καθώς και η χρήση real time GPS για την καταγραφή του ψεκασμού.
Επίσης, με ευθύνη των εργολάβων, θα ανακοινώνεται εγκαίρως στην ελαιοκομική κοινότητα, το πρόγραμμα ψεκασμού κατά ημερομηνία και οι περιοχές που θα ψεκαστούν.
Επίσης είναι απαραίτητη η σήμανση στους ψεκασμένους αγρούς, σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με την ετικέτα του σκευάσματος.
Προσοχή: να μην ψεκαστούν τα ελαιοτεμάχια των βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να επισημάνουν τα όρια των αγροτεμαχίων τους με ταινία και πινακίδες
Σύσκεψη στο Ηράκλειο
Καθόλα έτοιμη για την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου όταν αυτό κριθεί απαραίτητο χρονικά, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη ωφέλεια για τους παραγωγούς, και για την παραγωγή του ελαιόλαδου στην Κρήτη ευρύτερα, δήλωσαν οι αντιπεριφερειάρχες της ΠΕ Ηρακλείου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Επισημάνθηκε δε, ότι η χρονιά αναμένεται δύσκολη λόγω της χαμηλής καρποφορίας της ελιάς και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού κλιματικών συνθηκών (υγρασία, βροχοπτώσεις, χαμηλή θερμοκρασία το προηγούμενο διάστημα) και ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους για να υπάρξει το παραγωγικότερο αποτέλεσμα.
Στην Ηλεία
«Κοινός μας στόχος και υποχρέωση απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς μας είναι να πετύχουμε και στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, απευθυνόμενος στους ανάδοχους των συνεργείων παγιδοθεσίας, με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο έγινε ενημέρωση των παγιδοθετών για το έργο τους – ξεκινά την Παρασκευή 16 Ιουνίου – με σκοπό να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθημερινή εποπτεία και συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και του τμήματος Φυτοπροστασίας που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος.
Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και θα αποδοθούν ευθύνες όπου χρειαστεί σε μια δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε, ελαιοκομική χρονιά: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε το ελαιόλαδο σε μια χρονιά περίεργη λόγω των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στον ρόλο που έχουμε αναλάβει. Μετά το πετυχημένο εγχείρημα του τριετούς προγράμματος δολωματικής δακοκτονίας που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας επιμείναμε και συνεχίζουμε την εφαρμογή του και την περίοδο 2023-2025 που έχουμε μπροστά μας»