Με τις τιμές παραγωγού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα πέριξ των 9 ευρώ και έχοντας προηγηθεί πράξεις συνεταιρισμών, περιορισμένων, βέβαια, ποσοτήτων σε σύγκριση με άλλες χρονιές, έκλεισε το 2023 για το ελαιόλαδο. Η διαδικασία της ελαιοσυλλογής σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφήνοντας την πικρία μιας χρονιάς μικρών ποσοτήτων, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν έως και την τρέχουσα εβδομάδα προβληματίζουν ενόψει της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου.

Η ανοδική πορεία των τιμών φαίνεται να διατηρείται, γεγονός που αποδίδεται αφενός στη συγκράτηση των παραγωγών να διαθέσουν προϊόν και αφετέρου στη μείωση των ποσοτήτων. Άλλες περιοχές αναφέρουν ζήτηση από πλευράς αγοραστών και άλλες τη χαρακτηρίζουν συγκρατημένη, με τη γενική εικόνα των πράξεων να είναι, κατά γενική ομολογία, σαφώς μικρότερη από άλλες χρονιές, ασχέτως αν πρόκειται για την εορταστική ραστώνη.

Ανοδικές τιμές και ελάχιστες πράξεις στο Ηράκλειο

Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα ελαιοτριβεία που θα μείνουν ανοιχτά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά από το Ηράκλειο ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρωνας Χιλετζάκης, μιλώντας ουσιαστικά για το τέλος της συγκομιδής στην περιοχή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβεβαιώνει τις ιδιαίτερα μειωμένες ποσότητες φέτος για το σύνολο της Κρήτης, που δεν αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα από τους 30.000 τόνους, σύμφωνα με την εκτίμηση που μετέφερε.

Χαρακτηρίζοντας το 2023 ως τη «χρονιά των εκπλήξεων» για τους παραγωγούς, λόγω της τιμής που έπιασε το προϊόν, συμπλήρωσε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του έτους που έφυγε, αυτό της κλιματικής αλλαγής και της επίδρασής της στον ελαιώνα. «Βλέπουμε τις τιμές να απογειώνονται, να υπάρχει ζήτηση του προϊόντος και εμείς να μην μπορούμε να απολαύσουμε ούτε τις τιμές, ούτε τις ποσότητες που έπρεπε να έχουμε», σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή για τον παραγωγό στο Ηράκλειο βρίσκεται στα 9,20-9,40 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Οι πράξεις, όμως, που καταγράφονται είναι πολύ λίγες, αφού, όπως εξηγεί, δεν υπάρχουν ποσότητες, επαναλαμβάνοντας την προτροπή του οι ποσότητες που θα διατεθούν να κατευθυνθούν στην εγχώρια τυποποίηση, η οποία σε μια τέτοια χρονιά χρειάζεται στήριξη, ώστε να μη χάσει αγορές.

Εκείνο, όμως, που προβληματίζει, βλέποντας τα δέντρα αφυδατωμένα, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας έχει στεγνώσει από την ανομβρία, είναι οι επιπτώσεις και για την επόμενη παραγωγή. «Αν δεν πάρουμε τη ρεβάνς τον χειμώνα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα την επόμενη ελαιοκομική περίοδο», υπογραμμίζει.

Συνεχίζεται η συγκράτηση των παραγωγών στη Μεσσηνία

«Αν το έως τώρα διάστημα λειτουργήσει ως δείκτης, οι οιωνοί είναι αρνητικοί για την επόμενη χρονιά», αναφέρει και από τη Μεσσηνία ο γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, επισημαίνοντας ότι αν δεν επικρατήσουν οι καιρικές συνθήκες που χρειάζεται η καλλιέργεια τους επόμενους χειμερινούς μήνες, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη χρονιά που θα έρθει.

Η συλλογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στον νομό, με τη μείωση να εκτιμάται ότι ξεπερνά το 50%, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις καλές περιόδους η παραγωγή ανέρχεται σε 65.000-70.000 τόνους. Η τρέχουσα τιμή στην περιοχή είναι στα επίπεδα των 8,80 ευρώ για τον παραγωγό, που ακόμη, όμως, δεν δείχνει διάθεση να πουλήσει πέραν των άμεσων αναγκών, με την προσδοκία περαιτέρω ανόδου. «Η ουσία είναι ότι η αγορά προεξοφλεί ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση, στη λογική ότι οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάζιος, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν συγκρατημένοι λόγω της περσινής τους εμπειρίας, αλλά και του κλίματος που καλλιεργείται από πληθώρα δημοσιευμάτων. Η αγορά, βέβαια, όπως εκτιμά, θα κινηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς θα προσπαθήσει να καλύψει βασικές ανάγκες.

«Περίπου τον Φεβρουάριο-Μάρτιο έχουμε τις αγορές που γίνονται από τον κλάδο HORECA ενόψει της τουριστικής σεζόν που ξεκινά από τον Απρίλιο, οπότε θα προβούν σε σχετικές προμήθειες όλες οι μεγάλες αλυσίδες της Ευρώπης και του κόσμου. Άρα, εκεί να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τιμή και σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι περιμένει τις προβλέψεις του Απριλίου για την ερχόμενη παραγωγή», συμπληρώνει.

Διστακτικές έως τώρα οι κινήσεις και στη Λακωνία

Περιορισμένες ποσότητες διατέθηκαν λίγο πριν από τις γιορτές και στην περιοχή της Λακωνίας, που το επόμενο διάστημα περιμένει τις προθέσεις τόσο των παραγωγών όσο και της αγοράς, καθώς προχωρά ο Γενάρης.

Οι πράξεις πριν από τα Χριστούγεννα, συνήθως σε ποσότητες ενός βυτίου ή ακόμη και μικρότερες, κινήθηκαν υψηλότερα από τα 9 ευρώ, φτάνοντας έως και τα 10,11 ευρώ για τον Συνεταιρισμό Παλαιοπαναγιάς. Η συλλογή δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές, όμως δεν μένει πολύ ακόμη για να σημάνει και εκεί η λήξη.

Η μείωση ποσοτήτων συνολικά για τον νομό εκτιμάται ότι ξεπερνά το 50%, με βάση την εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης. Ο Δήμος Μονεμβασιάς γράφει τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ντανάκα, διευθυντή στον Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων, με την παραγωγή να βρίσκεται σχεδόν 70% κάτω.

Ο κόσμος δεν είχε εκτιμήσει καλά πόσος καρπός υπήρχε στο δέντρο, ενώ καταγράφηκαν και υψηλοί συντελεστές (αναλογία καρπού σε λάδι), που παρέμειναν μέχρι τώρα, εξηγεί. Ο ίδιος μιλά για μία «αποκαρδιωτική εικόνα», σε μία «περίεργη χρονιά» που ξεκίνησε νωρίς και τελειώνει νωρίς χωρίς ουσιαστικά να έχουν δοθεί ποσότητες έως τώρα.

Η ζήτηση στην περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλη, σύμφωνα με τους συνομιλητές, ωστόσο, η σημαντική μείωση της παραγωγής, αλλά και η συγκράτηση των παραγωγών, που περιμένουν ακόμη υψηλότερες τιμές, φαίνεται ότι περιορίζουν έως τώρα τη μαζικότερη διάθεση βυτίων. Η τιμή, αυτή την περίοδο, βρίσκεται γύρω στα 9,40 ευρώ για τον παραγωγό.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου 2024 ypaithros.gr