«Χρυσό» πληρώνουν τους τους τελευταίους μήνες το ελαιόλαδο οι Έλληνες καταναλωτές ενώ και νέες τιμές αναμένονται το προσεχές διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο πωλούνταν στα 8,10 ευρώ το λίτρο τον Αύγουστο 2023, ενώ ύστερα από επτά μήνες η τιμή του στα ράφια έφτασε μέχρι και τα 15,06 ευρώ το λίτρο.

Ταυτόχρονα εάν χρειαστεί κάποιος να πάρει λάδι 2 λίτρων θα πρέπει να πληρώσει μέχρι και 27, 04 ευρώ. Αλλά και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας είναι «τσιμπημένο» καθώς το 1λιτρο κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ, συγκεκριμένα 9,40 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου  Μανώλη Γιαννούλη «φέτος έχουμε τιμές στο ελαιόλαδο σε ιστορικά υψηλά εξαιτίας της ιστορικά χαμηλής παραγωγής σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά».

«Η πρόβλεψη των τιμών για το επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, το ερχόμενο φθινόπωρο είναι από σταθερές μέχρι ανοδικές. Κι αυτό οφείλεται στο μειωμένο ισοζύγιο της σχέσης προσφοράς και ζήτησης.

Ήδη έχουμε δει μείωση της κατανάλωσης στο 40% και αν δούμε περαιτέρω μείωση δεν αποκλείεται να έχουμε και μείωση τιμών. Όμως με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές θα είναι στην καλύτερη περίπτωση σταθερές και στη χειρότερη και ελαφρά ανοδικές. Η τιμή παραγωγού για το παρθένο ελαιόλαδο είναι πάνω από τα 9 ευρώ, 9,2 ή 9,3 το κιλό ήτοι 916 γραμμάρια».

Στα ράφια το ελαιόλαδο πωλείται έως 18,40 ευρώ/λίτρο, περίπου 14 με 15 ευρώ τα επώνυμα ελαιόλαδα δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραφτόπουλος όταν πέρυσι η τιμή από τον παραγωγό ήταν μεσοσταθμικά 4-5 ευρώ/το κιλό. Και συνέχισε λέγοντας: «Σίγουρα θα δούμε αύξηση λόγω της μειωμένης παραγωγής».

πηγη gargalianoionline.gr