Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, «αυτήν τη στιγμή, με πραγματικά στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, η κατανάλωση έχει πέσει κατά 50% συνολικά στα ράφια της Μεσογείου. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσω ότι, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε, το ελαιόλαδο που βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ είναι με τιμές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, που σημαίνει 8,60-8,90 ευρώ».
Όπως ο ίδιος προσθέτει, «τα λάδια που έχουν αγορασθεί με 9,40 ευρώ θα βγουν στην αγορά τον Μάρτιο και δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές. Επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν τα σούπερ μάρκετ θα απορροφήσουν την τιμή ή θα τη μεταφέρουν στον καταναλωτή».
Δεν προχωρούν σε πωλήσεις οι παραγωγοί
Σε ό,τι αφορά την τάση των παραγωγών να μην προχωρούν σε πωλήσεις, αλλά να περιμένουν ώστε να τους ευνοήσει ο χρόνος, ο κ. Ντανάκας σημειώνει: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυτή η τάση. Το ζω και εγώ καθημερινά, αφού όλοι είναι επηρεασμένοι από όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο. Δεν τους ενδιαφέρει το ποιος θα το πληρώσει. Φυσικά, όλα αυτά κρύβουν κινδύνους, όπως το να πέσει η αγορά και να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Το χειρότερο είναι να περνά ο χρόνος, να ‘‘σκάσει’’ καμιά ανθοφορία σε άλλες χώρες και να μην αγοράζει κανένας από εμάς».
Μικροποσότητες αγοράζουν οι έμποροι
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «εδώ και δύο εβδομάδες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και επικρατεί αδράνεια στις εμπορικές κινήσεις. Αγοράζουν τόσο όσο χρειάζονται, δηλαδή μικροποσότητες». Η τελική εκτίμηση θα γίνει, όπως εξηγεί ο κ. Ντανάκας, μετά τις 16 Φεβρουαρίου.
«Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς που έχουν φέτος μειωμένες ποσότητες, με αποτέλεσμα έμποροι και παραγωγοί να περιμένουν,
με τους πρώτους να παίρνουν μικρές ποσότητες στα 9,40-9,50 ευρώ»
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκιάς, Παναγιώτη Ζουμπουλάκη, σύμφωνα με τον οποίο η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50%. «Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς που έχουν φέτος μειωμένες ποσότητες. Έτσι, έμποροι και παραγωγοί περιμένουν. Οι έμποροι παίρνουν λίγες ποσότητες, αυτές που χρειάζονται, στα 9,40-9,50 ευρώ».
Όσο για το ρίσκο που κρύβει αυτή η στάση, ο κ. Ζουμπουλάκης υπενθυμίζει ότι «και πέρσι που κρατούσαμε το λάδι, τελικά τρομάξαμε να το δώσουμε με 8 ευρώ και αυτό με το ζόρι. Όλοι τότε έγραφαν για φανταστικές τιμές και καταλήξαμε στα 8 ευρώ. Πιστεύω ότι μετά τον Μάρτιο θα έχουμε πλήρη εικόνα».
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης, ο πρόεδρος Γιάννης Λάγης τονίζει ότι «υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους, αλλά οι παραγωγοί δεν μπαίνουν σε συναλλαγές, περιμένοντας τιμές υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν». Όπως αναφέρει, «οι ποσότητες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστες πράξεις και η βάση εκκίνησης είναι στα 9,53 ευρώ».