Η εικόνα της παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία έχει ανησυχήσει και τους ίδιους τους ελαιοκομικούς παράγοντες οι οποίοι διαπιστώνουν πως τουλάχιστον για την εμπορική περίοδο 2022/23 θα απωλέσει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως. Κάτι άλλωστε που έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν καθώς, όπως έχουμε επισημάνει, η μόνη σίγουρη στη σειρά κατάταξης είναι η Ισπανία στην πρώτη θέση, όσο χαμηλά και αν πέσει. Από εκεί και πέρα, και ανάλογα με τις ιδιατερότητες -παρενιαυτοφορία, κλιματικές συνθήκες- στις επόμενες θέσεις 2η έως και 5η πλασάρονται η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τυνησία και η Τουρκία, με σταθερά ανερχόμενη την Πορτογαλία 6η.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Askanews, που επικαλείται στοιχεία του Ismea (Ινστιτούτο Υπηρεσιών για τον αγροτικό τομέα και τις αγορές τροφίμων), η παραγωγή για το πρώτο τετράμηνο του 2023 αναμένεται να σημειώσει δραματική πτώση της τάξης του 27%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Ινστιτούτου, τους πρώτους μήνες του 2023 παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις τιμές, κυρίως στην αγορά των πιο ποιοτικών ελαιολάδων.

Ως εκ τούτου, η αύξηση των τιμών, σε συνάρτηση με τη μείωση του διαθέσιμου ελαιολάδου τόσο στην Ιταλία όσο και διεθνώς, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης όπως επίσης και να δυσκολέψει τη θέση της βιομηχανίας εμφιάλωσης. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και στον τομέα των ιταλικών εξαγωγών ελαιολάδου  παρατηρείται μείωση στις ποσότητες, ενώ το πρόβλημα του αυξημένου κόστους δημιουργεί έντονη ανησυχία, εν μέσω των εντεινόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και της ξηρασίας.