Πέμπτη , 16 Μαΐου 2024

Γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει εξαγωγές ελαιολάδου;

Μαθαίνω ότι τα ελληνικά τελωνεία μπλοκάρουν τις εξαγωγές μειονεκτικού (λαμπάντε) χύμα ελαιολάδου προς 3ες χώρες εκτός Ε.Ε. Συγκεκριμένα, δεν δίνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας και φυτικής προέλευσης (health και fytosanitary certificate).

Αντίστοιχα, όμως, οι άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία) χορηγούν αυτά τα πιστοποιητικά εντός πενταλέπτου. Εμείς, όχι. Ίσως γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε εξαγωγές και μάλιστα σε μια χρονιά που οι δεξαμενές ακόμη ξεχειλίζουν από λάδια απούλητα;

Ίσως γιατί κάποτε προ αμνημονεύτων ετών κάποιος γραφειοκράτης θεώρησε σκόπιμο να επιβάλλει αυτό το εμπόδιο με τη λογική ότι έτσι θα δουλέψουν οι ελληνικές ραφιναρίες; Με αποτέλεσμα σήμερα να μας παίρνουν τα συμβόλαια οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και τα ελληνικά λάδια να μένουν απούλητα.

Το άλλο ευτράπελο είναι ότι ενώ τα τελωνεία αρνούνται ότι το μειονεκτικό/βιομηχανικό ελαιόλαδο έχει τελικό προορισμό την ανθρώπινη κατανάλωση -αφού πρώτα ραφιναριστεί- δέχονται και δίνουν με ευκολία τα ίδια πιστοποιητικά προς εξαγωγή των διαφόρων ελαιούχων σπόρων (βαμβάκι, ήλιος, σόγια, αραβόσιτος κ.λπ.), προκειμένου να ακολουθήσουν την ανάλογη διαδρομή (έκθλιψη και ραφιναρία) ώστε να καταστούν βρώσιμα σπορέλαια.

Ελλάς το μεγαλείο σου, τον 21ο αιώνα!

 

πηγή: olivenews.gr

Δείτε επίσης εδώ

Ενημέρωση για το «Xylella fastidiosa» στην Κυνουρία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή …