Η Θεσσαλία είναι μία από τις περιοχές στην Ελλάδα με μακρά παράδοση στη μελισσοκομία και μεγάλο αριθμό μελισσοσμηνών. Ταυτόχρονα, καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Νέα γεωργία – Νέα Γενιά» για τη βασιλοτροφία.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, διότι αρκετοί μελισσοκόμοι θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους γενετικό υλικό, μέσω του σχετικού προγράμματος.
Ο γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Ιωάννης Σένκο (φωτό), και η οικογένειά του ειδικεύονται στην παραγωγή και στην προμήθεια βασιλισσών και βασιλικών κελιών. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιωάννης ειδικεύεται στη βασιλοτροφία, αλλά και στην τεχνητή σπερματέγχυση, με στόχο τη βελτίωση του ντόπιου γενετικού υλικού και την ανάδειξή του, εφαρμόζοντας όλες τις τελευταίες σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε σεμινάρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
«Στόχος μας, στην εταιρεία beeZEUS Apiculture είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε», δηλώνει στην «ΥΧ» και συνεχίζει:
«Για την εύκολη τοποθέτηση των βασιλικών κελιών, παραδίδουμε τα κελιά με ειδικούς προστάτες ή καλαμάκια. Βασική προτεραιότητα είναι η ποιότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της βασιλοτροφίας, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες σε όλα τα στάδια της βασιλοτροφίας, την πολυχρωμία της γύρης, την κηφηνοτροφία, την επιλογή γενετικού υλικού και το κατάλληλο μελίσσι έναρξης-αποπεράτωσης. Το κόστος και η ποιότητα για τον μελισσοκόμο που θα παραγγείλει βασιλικά κελιά εξαρτώνται από την τεχνογνωσία που διαθέτει, την περιοχή και την περίοδο παραγωγής».
Να σημειωθεί ότι τα βασιλικά κελιά αναφέρονται στα κελιά εκείνα της κηρήθρας, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ανατροφή νέων βασιλισσών στα μελισσοσμήνη.
Κλειδί για τη βελτίωση της παραγωγής
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι βασίλισσες είναι αρμόδιες για την αναπαραγωγή του σμήνους και αποτελούν τον παράγοντα – κλειδί για τη βελτίωση της παραγωγής. Ωστόσο, η χρήση βασιλικών κελιών (από τα οποία θα προέλθουν οι βασίλισσες) απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές, καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Επίσης, η δημιουργία των κελιών θα πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή και σεβασμό στους φυσικούς κύκλους της μελισσοκομικής κοινότητας».
Όπως εξηγεί, οι μελισσοκόμοι, για να είναι παραγωγικοί, θα πρέπει να ανανεώνουν τις βασίλισσες κάθε δεύτερο χρόνο. «Λόγω της χρονοβόρας και δαπανηρής διαδικασίας της βασιλοτροφίας και της εξειδικευμένης γνώσης υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά των βασιλικών κελιών. Η παραγωγή τους είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία και απαιτεί τόσο την προσοχή όσο και την τεχνογνωσία των μελισσοκόμων.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων βασιλικών κελιών, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της δουλειάς του μελισσοκόμου».
Η παραγωγή βασιλικών κελιών μπορεί να αποτελέσει μια επικερδή δραστηριότητα. Μάλιστα, η μεγάλη ζήτηση για βασιλικά κελιά έχει οδηγήσει στη δημιουργία εξειδικευμένων εταιρειών παραγωγής και διανομής τους. Οι μελισσοκόμοι στη Θεσσαλία μπορούν να τα βρουν εύκολα, απευθυνόμενοι σε βασιλοτρόφους ή να τα παραγγείλουν μέσω διαδικτύου.