Τετάρτη , 28 Φεβρουαρίου 2024

Ασθένειες εσπεριδοειδών αυτή την περίοδο

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, MSc Μαρία Ζ. Ροδιτάκη, MSc, PhD Αργυρή Γ. Καλλιονάκη, τηλ. 2810224948.

Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να επιλέγονται τα κατάλληλα σκευάσματα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών που σας αποστέλλουμε. Η χρήση των φυτοπροστατευτικών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας συσκευασίας.

Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα (παράσιτα και αρπακτικά) που αναπτύσσονται αυτή την εποχή.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata ):

Με την άνοδο των θερμοκρασιών καταγράφεται αύξηση των συλλήψεων και της δραστηριότητας της μύγας.

Οδηγίες:

Να ξεκινήσει άμεσα η καταπολέμηση της μύγας στα πορτοκάλια ποικιλίας βαλέντσια, στα γκρέιπ φρουτ και στα όψιμα μανταρίνια.

Τρόπος επέμβασης:

Για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων (αρπακτικών και παρασιτοειδών) που αναπτύσσονται αυτή την εποχή συνιστώνται οι παρακάτω μέθοδοι αντιμετώπισης:

  • Ετοιμόχρηστες παγίδες προσέλκυσης και θανάτωσης.
  • ∆ολωματικοί ψεκασμοί.

Το δόλωμα αποτελείται από νερό, υδρολυμένη πρωτεΐνη 2% και ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Εφαρμόζεται στο εσωτερικό των δένδρων σε κλαδιά χωρίς καρπούς, στους κορμούς και περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Ο δολωματικός ψεκασμός επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 ημέρες.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii ) & ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ ή Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi) & ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii )

Σοβαρές προσβολές από τα κοκκοειδή παρατηρούνται σε δέντρα με πυκνή βλάστηση ή στα παραμελημένα.

Παλαιότερα η κόκκινη ψώρα αποτελούσε σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούνται μειωμένοι πληθυσμοί. Η παρλατόρια αναπτύσσει υψηλούς πληθυσμούς κατά τόπους και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς.

Η μυτιλόμορφη ψώρα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υψηλούς πληθυσμούς ιδιαίτερα στις βόρειες παραλιακές περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου (Καβροχώρι, Αγ. Πελαγία, Φόδελε, Σίσες). Από παρατηρήσεις μας διαπιστώθηκαν τα ευαίσθητα στα εντομοκτόνα στάδιατων κοκκοειδών.

Οδηγίες:

Κατάλληλο κλάδεμα των δέντρων εξασφαλίζει καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό τους και μειώνει τους πληθυσμούς των κοκκοειδών.

Όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές συνιστάται αντιμετώπιση:

  • Στα νότια παράλια και στην περιοχή της Μεσσαράς: 12 – 15 Μαΐου.
  • Στα βόρεια παράλια (̟χ. Γεράνι , Πλατανιάς, Σίσες, Φόδελε, Αγ. Πελαγία, Γάζι, Καλό Χωριό Λασιθίου κλπ) : 14 – 16 Μαΐου.

Για τις υπόλοιπες περιοχές του νομού Χανίων θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο δελτίο.

ΚΑΣΤΑΝΟΜΑΥΡΗ ΨΩΡΑ (Chrysomphalus aonidum)

Υψηλοί πληθυσμοί του κοκκοειδούς έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια σε περιοχές του Ν. Χανίων. Το κοκκοειδές έχει χρώμα ερυθροκάστανο. Παρατηρήθηκαν οι έξοδοι των κινητών μορφών του εντόμου και των πρώτων νυμφικών σταδίων που είναι ευαίσθητα στα εντομοκτόνα.

Οδηγίες:

Σε περιοχές του νομού Χανίων όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές να γίνει ψεκασμός το διάστημα: 10 – 13 Μαΐου.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ (Planococcus citri ):

Αναπτύσσεται σε υγρές περιοχές και στα σκιαζόμενα μέρη του δέντρου όπως είναι ο κάλυκας, ο ομφαλός των ομφαλοφόρων ποικιλιών και τα σημεία επαφής καρπών με καρπούς, κλάδους ή φύλλα. Στα μελιτώματα (κόλλα) του ψευδόκοκκου αναπτύσσονται μύκητες (καπνιά) υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία των καρπών.

Αντιμετώπιση:

Κατάλληλο κλάδεμα των δέντρων εξασφαλίζει καλό αερισμό και φωτισμό.

Σε δέντρα, κυρίως ομφαλοφόρων ποικιλιών, που διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά συστήνεται αντιμετώπισηπριν την επαφή του κάλυκα με τον καρπό.

ΑΦΙΔΕΣ (Aphididae), Μελίγκρες:

Παρατηρούνται προσβολές στη νέα βλάστηση προκαλώντας παραμορφώσεις και συστροφές στα νεαρά φύλλα. Ορισμένα είδη αφίδων είναι φορείς του ιού της Τριστέτσας. Τα δέντρα πρέπει να προστατεύονται και ιδιαίτερα τα φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού και οι νεαρές φυτείες.

Οδηγίες:

Συνιστάται ψεκασμός όπου παρατηρείται προσβολή βλαστών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% στις πορτοκαλιές και 5% στις μανταρινιές.

ΘΡΙΠEΣ (Thripidae)

Προκαλούν επιδερμικές αλλοιώσεις στους καρπούς, κυρίως σε λεμόνια και κίτρα υποβαθμίζοντας την εμπορική τους αξία.

Οδηγίες:

Συνιστάται αντιμετώπιση σε δέντρα με έντονες προσβολές κατά το περασμένο έτος, όταν παρατηρηθεί προσβολή στο 5% των καρπιδίων μεγέθους <1cm.

ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣ (Αculops pelecasi ) Eriophyidae (Λεμονιές – Πορτοκαλιές)

Προσβάλει τους καρπούς. Όταν οι προσβεβλημένοι καρποί είναι πράσινοι αποκτούν θαμπό μολυβί χρώμα ενώ ώριμοι εμφανίζουνσκουριόχρωμες κηλίδες (πορτοκάλια, μανταρίνια) ή αργυρόχρωμες (λεμόνια).

Οδηγίες:

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για ψεκασμό στα δενδροκομεία που παρατηρήθηκαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri) και

Εμφανίζουν υψηλούς πληθυσμούς σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα και αυξημένη υγρασία. Στα μελιτώδη εκκρίματά τους αναπύσσονται μύκητες (καπνιά) υποβαθμίζοντας ποιοτικά τους καρπούς.

Την περίοδο αυτή συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως:

  • Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δέντρων.
  • Περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις.

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Aleurothrixus floccosus )

Παρατηρήθηκαν ωοτοκίες στην τρυφερή βλάστηση. ∆εν χρειάζεται προς το παρόν καταπολέμηση. Σε επόμενο δελτίο θα δοθεί ο χρόνος επέμβασης.

Την περίοδο αυτή συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως:

  • Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δέντρων.
  • Περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις.

ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ (Phylllocnistis citrella)

∆εν έχει παρατηρηθεί ακόμα δραστηριότητα του εντόμου. Αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στην τρυφερή βλάστηση.

Οδηγίες:

Συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως στους αλευρώδεις, που αποτρέπουν σοβαρές προσβολές του φυλλώματος.

Θα δοθούν οδηγίες για αντιμετώπιση σε επόμενο δελτίο.

Δείτε επίσης εδώ

Φάρμακο «από ελαιόλαδο» πολλά υποσχόμενο για ορισμένους τύπους καρκίνου – Έρευνα αποκαλύπτει

Τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου αναδεικνύονται και στη φαρμακολογία, με ένα νέο σκεύασμα με ελαϊκό …