Το φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa, το οποίο αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου των φυτών που προσβάλλει και έχει ένα ευρύτατο κύκλο ξενιστών (αμπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, ελιά κ.α.), μεταδίδεται μέσω του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, με τον εμβολιασμό καθώς και με έντομα φορείς (μυζητικά έντομα) τα τζιτζικάκια ( Cicadellidae, Cercopidae, Hemiptera) με σημαντικότερο του είδους Plilaenus spumarius. Το βακτήριο έχει μολύνει περισσότερα από 21 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Απουλία της Ιταλίας, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013, και έχει αφήσει πίσω του ένα τοπίο-φάντασμα με περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προσβεβλημένων εκτάσεων, που αντιστοιχούν στο 40% της περιοχής. Ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με το ANSA, η ταχύτητα εξάπλωσης του βακτηρίου την τελευταία δεκαετία καθώς κάθε χρόνο επεκτείνεται η προσβολή κατά 20 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την Coldiretti (Εθνική Συνομοσπονδία Άμεσων Αγροτών), αποτελεί μια πραγματική καταστροφή για τους αγρότες οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα την τελευταία δεκαετία, με εκατομμύρια ξερά-προσβεβλημένα ελαιόδεντρα, ελαιοτριβεία που έχουν ξεπουληθεί στην Ελλάδα, το Μαρόκο και την Τυνησία, 5.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, και μια τάση που οδεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και εργαλεία. Στο Σαλέντο, πριν από την άφιξη του βακτηρίου, υπήρχαν έως και 60 εκατομμύρια ελαιόδεντρα από το Gargano έως το Capo di Leuca. Τα εκατομμύρια δέντρα που καταστράφηκαν επιβαρύνουν τώρα την εθνική παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Στην Απουλία, την καρδιά της ιταλικής ελαιοκαλλιέργειας, η παραγωγή μειώθηκε κατά 40% φέτος λόγω του βακτηρίου Xylella fastidiosa, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία. Εξαιτίας της προσβολής του βακτηρίου, 3 στις 4 ελιές χάθηκαν στην επαρχία Λέτσε, με αποτέλεσμα η παραγωγή ελαιολάδου να καταρρεύσει κατά 75%.
Το βακτήριο Xylella fastidiosa σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η Coldiretti, “έχουν καταστρέψει ένα δυναμικό ίσο με το 30% της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου φέτος, η οποία κατέρρευσε περίπου στα 208 εκατομμύρια κιλά την περίοδο 2022/2023 συγκριτικά με τα 329 εκατομμύρια κιλά που είχαν παραχθεί την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Σε περίπτωση που δε σταματήσει η επέκταση προσβολής του βακτηρίου, ο οικονομικός αντίκτυπος για την Ιταλία θα μπορούσε να ανέλθει σε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ”.
πηγηolivenews.gr