Οι δηλώσεις, που έκανε ο κ. Luque στο συνέδριο, φιλοξενούνται σε δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας Olimerca και έρχονται μετά από ένα καλοκαίρι – χρονική περίοδο κλιμάκωσης των τιμών – επικοινωνιακής παράνοιας, με τα απανωτά δημοσιεύματα των ΜΜΕ να βομβαρδίζουν τους καταναλωτές σχετικά με την ανοδική πορεία της τιμής του ελαιολάδου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Dcoop δεν δίστασε να πει ότι από τον περασμένο Ιούνιο δεν θα υπήρχε ελαιόλαδο στον κόσμο αν οι τιμές δεν είχαν αυξηθεί προκαλώντας μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Παράλληλα επισήμανε ότι οι αυξήσεις στις τιμές δεν θα είχαν φθάσει στο σημερινό επίπεδο αν η κατανάλωση είχε πέσει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον κ. Luque είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση άντεξε τις υψηλές τιμές λόγω της μεγάλης εκτίμησης που τρέφουν οι καταναλωτές για το ελαιόλαδο.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Luque εκφράζει ξεκάθαρα τους προβληματισμούς του για το μέλλον του κλάδου, ο οποίος μπορεί να περιέλθει σε μια καταστροφική δίνη όταν αλλάξουν οι κανόνες που διέπουν το σημερινό παιχνίδι. Η μεγαλύτερη ανησυχία του εστιάζεται στο τι θα γίνει όταν η ισπανική συγκομιδή επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο των 1,5 εκατ. τόνων, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης. Τότε, όπως λέει, μπορεί να σημειωθεί μεγάλη πτώση των τιμών, κάτι που θα λειτουργήσει αρνητικά για τους εμπλεκόμενους στην αξιακή αλυσίδα του λαδιού. Και επειδή τότε θα είναι αργά για να βρεθούν οι ένοχοι, ο πρόεδρος του Ομίλου Dcoop, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εφαρμόσουν νέες προσεγγίσεις που στόχο θα έχουν να ξεπεραστεί αυτός ο πιθανός, μελλοντικός σκόπελος της χαμένης αγοράς, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς όσο και εξαγωγών.

Τέλος, ο κ. Luque έκλεισε την ενδιαφέρουσα ομιλία του δηλώνοντας ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ισπανικός ελαιώνας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την καλή διαχείριση του νερού για την άρδευση. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την γειτονική Πορτογαλία, η οποία διαθέτει δεξαμενές νερού μοντέλου Alqueva, που της επιτρέπουν να αποθηκεύει αρκετό νερό, με το οποίο τροφοδοτεί τους ελαιώνες της όταν το έχουν ανάγκη, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας και τη σταθερότητα της παραγωγής.