Να μην ξαναζήσουν όσα έζησαν την περασμένη χρονιά με την καταστροφική χαλαζόπτωση εύχονται οι ντοματοπαραγωγοί της Κανδήλας στην Αρκαδία, που άρχισαν την καλλιεργητική περίοδο με καλές προϋποθέσεις, αν και οι βροχές των τελευταίων ημερών δεν τους προδιαθέτουν θετικά.

Ο παραγωγός Δημήτρης Δρόσος, αναφερόμενος στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή, πάνω από 500 οικογένειες που καλλιεργούν ντομάτα βρίσκονται ήδη στα χωράφια και έχουν αρχίσει τις ενέργειες που απαιτούνται για να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα. Οι διαδικασίες της καλλιέργειας αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Το δεδομένο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα μένει στην καλλιέργεια και επιμένει, με στόχο να έχουμε το καλύτερο δυνατό προϊόν».

Όσο για τις φετινές προσδοκίες, ο κ. Δρόσος επεσήμανε ότι «είναι όλοι συγκρατημένοι, αφού μέχρι τώρα βρέχει συνέχεια. Εκείνο που προβληματίζει είναι η άνοδος του κόστους καλλιέργειας. Είναι δεδομένο ότι η άνοδος των τιμών δεν συνοδεύεται ποτέ και με την πτώση τους. Η μικρή μείωση στις τιμές των λιπασμάτων δεν είναι αυτό που περιμένει ο παραγωγός για να πάρει ανάσα μετά τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας».

Σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια της ντομάτας, τονίζει ότι την περασμένη χρονιά ήταν μειωμένες οι παραγωγές. «Στην Κανδήλα είμαστε μειοψηφία, αλλά παραμένουμε σταθεροί. Σε ό,τι έχει σχέση με την τιμή, θα πρέπει να πούμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά, αφού το 30% που δίνει η τιμή της βιολογικής το αφαιρούν τα λιπάσματα, που είναι 50% ακριβότερα», εξηγεί.

ypaithros.gr