Έλληνας ελαιοπαραγωγός, ο πιο φτωχός της Μεσογείου
Οι αριθμοί μιλούν κι αποκαλύπτουν: το ελληνικό ελαιόλαδο βρίσκεται πια σταθερά σε τιμές παραγωγού χαμηλότερες όχι μόνο της Ιταλίας -αυτό είναι γνωστό σε όλους- αλλά ακόμη και της Ισπανίας.
Τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) κατέγραψαν τις τιμές της τελευταίας δεκαετίας (τιμές του έξτρα παρθένου, χονδρικής, στην πόρτα του ελαιοτριβείου, ex-factory) σε €/κιλό. Οι τρεις αγορές σε Bari, Jaén και Χανιά κρίνονται ως οι πιο αντιπροσωπευτικές.
- Μέσος όρος δεκαετίας
Ιταλία (Bari): 4,160 €/kg
Ισπανία (Jaén): 2,742 €/kg
Ελλάδα (Χανιά): 2,687 €/kg
2) Η ελάχιστη και η μέγιστη τιμή
Min | Max |
Ιταλία (Bari) 2,210 | Bari 6,140 |
Ελλάδα (Χανιά) 1,820 | Χανιά 3,880 |
Ισπανία (Jaén) 1,743 | Jaén 4,230 |
3) Για το 25% του χρονικού διαστήματος της δεκαετίας οι τιμές βρέθηκαν
σε χαμηλά επίπεδα κάτω από (€) | σε υψηλά επίπεδα πάνω από (€) | |
Bari | 3,170 | 5,420 |
Jaén | 2,144 | 3,223 |
Χανιά | 2,360 | 2,960 |
4) Οι πιο πρόσφατες τιμές του Δεκεμβρίου 2020
Bari : 4,800 (+50% από αντίστοιχη περυσινή)
Jaén : 2,520 (+17,1% από αντίστοιχη περυσινή)
Χανιά : 2,325 (-1,1% από αντίστοιχη περυσινή)
Όπως όλες οι στατιστικές έτσι και οι παραπάνω επιδέχονται κριτικής και αμφισβήτησης σε ορισμένες λεπτομέρειές τους, π.χ. όταν λέμε έξτρα παρθένο εννοούμε το εξτρίσιμο (<0,3ο), το οριακά προς παρθένο (>0,7ο) ή το ενδιάμεσο (0,5-0,6); Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι ο μηχανισμός συλλογής των τιμών μέσω των εθνικών Υπουργείων παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Όμως, σε τελική ανάλυση, δεν παύουν οι παραπάνω τιμές να αποτελούν ένα καθρέφτη της πραγματικότητας με την οποία άλλωστε συμφωνούν και οι άνθρωποι της αγοράς.
Το ζήτημα λοιπόν είναι πως έφτασε (κατάντησε) το ελληνικό λάδι να είναι φθηνότερο από το ισπανικό, το οποίο μάλιστα αποδίδει 7-8 μεγαλύτερες ποσότητες και έχει και χαμηλότερο κόστος.
Τι λοιπόν έφταιξε, και πως μπορούμε σιγά-σιγά, γιατί θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, να μπει το ελληνικό ελαιόλαδο σε τροχιά ανάπτυξης;