Κατά την πρόσφατη συγκομιδή, η έλλειψη συμβασιούχων εργατών και μυλωνάδων δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες για τους μικροκαλλιεργητές της χώρας. Στην αρχή της, υπήρχε αισιοδοξία ότι η καλλιεργητική χρονιά 2022/23 θα ξεπεράσει τις αποδόσεις της προηγούμενης.

«Υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές όπου οι θεριστικές μηχανές και οι συμβατικοί μεταποιητές απλώς δεν ήταν διαθέσιμοι ή δεν πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Michael Southan, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αυστραλιανών Ελαιών. «Αυτό δημιούργησε προβλήματα σε πολλούς μικρούς καλλιεργητές, ορισμένοι από τους οποίους δεν έκαναν συγκομιδή ως αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Southan περιέγραψε τη συνολική συγκομιδή ελιάς ως καλή. «Η απόδοση του καρπού ήταν καλή φέτος, αλλά η απόδοση του λαδιού ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο λόγω του δροσερού καιρό που είχαμε κατά την ανάπτυξη των καρπών στις ανατολικές πολιτείες», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο John Symington, ιδιοκτήτης της Oasis Olives με έδρα τη Βικτώρια, ανέφερε θετικά αποτελέσματα συγκομιδής τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των ελιών του, αλλά και μια πτώση στην απόδοση του λαδιού: «Η ποιότητα ήταν εξαιρετική φέτος, βοηθούμενη από τις μεγάλες καλλιέργειες και την αργή ωρίμανση», είπε. «Η ωρίμανση ήταν αργή φέτος. Συνεπώς, η συγκομιδή πραγματοποιήθηκε αργότερα. Αυτό διευκόλυνε την παρακολούθηση τυχόν μυκητιακών προβλημάτων.»

«Η συγκομιδή έπιασε τον επιθυμητό στόχο και αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, κυρίως χάρη στις νέες φυτεύσεις», πρόσθεσε ο Symington. «Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ στην Αυστραλία όσο στην Ευρώπη, αλλά αναμένουμε να συνεχίσουν να ανεβαίνουν».

Μέχρι τη συγκομιδή νωρίτερα φέτος, ο Symington είπε ότι ανησυχούσε για μυκητιακά ζητήματα, αλλά το Oasis Olives εργάστηκε για να αντιμετωπίσει το πιθανό πρόβλημα: «Αντιμετωπίσαμε τα πιθανά προβλήματα με μύκητες συγκομίζοντας νωρίς τις ευαίσθητες ποικιλίες και αυτό λειτούργησε καθώς καταφέραμε να αφαιρέσουμε τον καρπό και να τον επεξεργαστούμε πριν υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα του λαδιού», είπε. «Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αλλαγής στο πρόγραμμα συγκομιδής, οι αποδόσεις μας σε ελαιόλαδο ήταν χαμηλότερες από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, ιδιαίτερα στο Picual», πρόσθεσε.

«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μεταποίησής μας έκαναν τα ίδια σχόλια σχετικά με την καθυστέρηση της συγκομιδής», συνέχισε. «Ένα άλλο θέμα ήταν η έντονη βροχόπτωση τον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος του μήνα, πολλά άλση, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, δυσκολεύονταν να φέρουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές γύρω από το άλσος χωρίς εκείνες να βαλτώσουν».

Ένας άλλος παραγωγός, ο Stephen Tham, ο συνιδιοκτήτης του Cape Schanck Olive Estate στη χερσόνησο Mornington της χώρας, είπε ότι ξεκίνησαν τη συγκομιδή δύο εβδομάδες αργότερα από το συνηθισμένο, λόγω των κρύων, συννεφιασμένων ημερών πριν τη συγκομιδή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η προβλεπόμενη απειλή ενός ξηρού και θερμότερου χειμώνα του Ελ Νίνιο δεν εμφανίστηκε.

«Ζεστά ροφήματα και χορταστικές κρεατόπιτες μας κράτησαν», είπε ειρωνικά ο Tham. «Δεν υπήρξε φθινοπωρινή αλλαγή καιρού», δήλωσε στους Olive Oil Times. «Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες εξαφανίστηκαν και πήγαν κατευθείαν στον χειμώνα, με χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ο χρόνος συγκομιδής ήταν υγρός με σύντομες εκρήξεις ηλιοφάνειας.»

Ο Tham σημείωσε ότι η συνολική χωρητικότητα συγκομιδής του Cape Schank ήταν τριπλάσια από την περυσινή. «Από τις πέντε ποικιλίες μας, το Leccino κατέγραψε τη χαμηλότερη χωρητικότητα και το Picholine την υψηλότερη», είπε. «Η ποιότητα των φρούτων ήταν ευχάριστα εξαιρετική παντού.»

«Τα λάδια ήταν λιγότερο ανθεκτικά από πέρυσι και πιθανότατα αντανακλούσαν τις υψηλές βροχοπτώσεις», πρόσθεσε ο Tham. «Ευτυχώς, όμως, παρέμειναν ισορροπημένα και αναμένεται να ευχαριστήσουν τους περισσότερους ουρανίσκους».

Το Cobram Estate, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου της Αυστραλίας, γνωστός στο παρελθόν ως Boundary Bend, ανέφερε «πολύ καλή συγκομιδή, παρά τις συνήθεις προκλήσεις», σύμφωνα με τον συν-διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και επικεφαλής κατασκευαστή ελαιολάδου, Leandro Ravetti.

«Η ποιότητα του ελαιολάδου ήταν εξαιρετική, με ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό του παραγόμενου λαδιού να ταξινομείται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας», είπε. «Παράγαμε 32 τοις εκατό περισσότερο λάδι από πέρυσι παρά την ασυνήθιστα κρύα και μικρότερη σε διάρκεια καλλιεργητική περίοδο, παρέχοντας χαμηλότερη από τη μέση περιεκτικότητα σε λάδι στα φρούτα σε συνδυασμό με μικρότερο από το κανονικό μέγεθος καρπού», πρόσθεσε ο Ravetti.

«Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες κατά τη συγκομιδή ήταν πολύ πιο φιλικές από πέρυσι, χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις τις πρώτες έξι εβδομάδες», συνέχισε. «Αυτή η πιο στεγνή περίοδος σε συνδυασμό με την καλή αξιοπιστία των θεριζοαλωνιστικών μηχανών και την απόδοση του προσωπικού μας επέτρεψαν να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες εντός του αναμενόμενου χρονικού πλαισίου».

Ο Ravetti εξήγησε ότι η επιχειρησιακή επιτυχία της συγκομιδής τους οφείλεται σε μια ενδελεχή προετοιμασία και διαδικασία επιλογής προσωπικού και στην κατασκευή του νέου τους μύλου στο Boort της Βικτώριας. Το Cobram συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στη λίστα των ηγετών βιωσιμότητας της Australian Financial Review για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο Ravetti εξήγησε ότι το Cobram αγκάλιασε τη βιωσιμότητα κατά την τελευταία του συγκομιδή, με λιγότερο από 0,5 τοις εκατό των απορριμμάτων τους να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και να αφαιρούν περίπου τέσσερα κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά λίτρο ελαιολάδου που παρήγαγαν.

Πηγή: OliveOilTimes elaiaskarpos.gr